Huszonhét éven át

2022.06.07. 19:44

Négy településen szolgált Szabó István plébános

Fejér megye több településén látott el szolgálatot a június első napján elhunyt plébános, Szabó István, aki közéleti és hitéleti munkája elismeréseként 2017-ben Sárosd Nagyközség Önkormányzatától Pro Civitate kitüntetést vehetett át.

Héjj Vivien

Szabó István plébános a sárosdi orvosi rendelő ünnepélyes átadóján

Forrás: Pesti Tamás / FMH-archív

„Mind azt súgja, pedig se hall, se lát, minden kő: Emlékezz rám, jó barát!” – Irvin D. Yalom szavaival búcsúztak a sárosdiak a nemrég elhunyt plébánostól.

Szabó István 1951. május 17-én született Szekszárdon, Felvidékről származó földműves család gyermekeként. Szülei katolikus hitben nevelték, 12 évesen Tatára került, ahol a tóvárosi kapucinus templomban kezdett ministrálni.

A közgazdasági szakközépiskola, az érettségi és a katonai szolgálat teljesítése után 21 évig polgári állásokban helyezkedett el, akkori kollégáival egész életében, papi hivatása idején is kapcsolatban maradt. A munka mellett hitét megvallva levelező tagozaton végezte a Hittudományi Akadémia képzését, s mint kapucinus szerzetes végzett a pasaréti Ferences Hittudományi Főiskolán 1991-ben. Ez év novemberében szentelte pappá Takács Nándor székesfehérvári megyés püspök.

Szabó István huszonhét éven át szolgált Sárosdon, ahol nemcsak a gyülekezetért, de a plébánia felújításáért, az új generációk tanításáért, hitbéli vezetéséért is sokat tett. Sárosd mellett Hantoson, Seregélyesen és Nagylókon végezte hivatását, Nagylók önkormányzata 2011-ben Nagylók Tiszteletbeli Polgára kitüntetést adományozott számára.

Sárosdon töltött fáradhatatlan közéleti és hitéleti munkája elismeréseként az önkormányzat 2017-ben Pro Civitate kitüntetésben részesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában