Fontos kezdeményezés

2022.06.10. 07:00

Megérkeztek az Epipen injekciók Fehérvárra - képzés az allergiás tünetek kezeléséről

Az allergiás reakciók felismeréséről és az Epipen injekció beadásáról tartott tanfolyamot a pedagógusoknak Reszegi Imre vezető fehérvári mentőtiszt. A gyógyszer csütörtökön megérkezett Székesfehérvárra, jövő héten megkapják az intézmények. Egy biztos: a szakember azt kéri, ne húzzuk az időt kalcium beadásával, mert annak semmilyen hatása nincs az allergiás tünetek kezelésére.

S. Töttő Rita

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Fehérvári Civil Központ adott otthont a pedagógusok számára tartott tanfolyamnak csütörtökön, amelyen a legavatottabb szakemberektől tudhatták meg, hogyan kell alkalmazni az allergiás reakciók esetén beadandó, s a város által minden oktatási-nevelési intézménynek biztosított Epipen injekciót. Számos kérdésre választ kaptak a tanárok, s most kaphatnak olvasóink is az allergiás tünetek kapcsán. Az eseményen Cser-Palkovics András polgármester a feol.hu-nak elmondta: mint ismert, egy tragédia irányította rá a figyelmet arra, milyen fontos tudni, hogy ma már van megoldás a súlyos allergiás tünetek kezelésére. A város vezetője így fogalmazott: megnyugtató, hogy létezik olyan injekció, amely közömbösíteni tudja a végzetes következményt és elkerülhetővé teszi a tragédiát.

- Amikor ezt kiderült számunkra és egyértelművé vált, elindítottuk az ehhez szükséges beszerzést. Úgy döntöttünk, hogy az általános és középiskolákban, óvodákban, valamint bölcsődékben is tartani fogunk ebből az injekcióból. Fenntartótól függetlenül minden olyan oktatási-nevelési intézmény számára biztosítjuk az injekciót, amely erre igényt tart.

Mintegy bruttó 1,4 millió forintba került az injekciók beszerzése, amelyek csütörtökön érkeztek meg Székesfehérvárra. A beadás kapcsán pedig felkérte az önkormányzat az Országos Mentőszolgálat Fejér megyei szervezetét, melynek vezetője, Reszegi Imre azonnal jött és tanácsaival segítette a tanárokat.

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

- Azt mondják, egyáltalán nem nehéz beadni ezt az injekciót, de aki még soha nem csinált ilyet, annak jól jöhet egy kis képzés – mondta a polgármester, kiemelve: ennek ellenére remélik, nem lesz szükség a gyógyszerekre sehol. Ha lejár a szavatosságuk, megsemmisítik és igény szerint beszerzik a következő adagot – tudtuk meg. - Nagy társadalmi támogatottságot érzek az első pillanattól kezdve ennek az ügynek a vonatkozásában. A szakemberek, szülők, nagyszülők is nagyon örültek ennek a kezdeményezésnek, ezért bízom benne, hogy ez is a biztonságérzetet fogja növelni a városban.

Gyakorlatilag minden Székesfehérváron működő intézmény élt a lehetőséggel és kérte az Epipen injekciót. Mészáros Attila alpolgármester hozzátette: az injekciókat az iskolák hétfőn és szerdán kapják meg. A következő oktatást pedig az óvodák és a bölcsődék nevelői számára tartják június 16-án.

Reszegi Imre, a Fejér megyei mentőszolgálat vezetője előadásában az allergiás reakciók tüneteiről, kezeléséről és az Epipen injekció beadásáról szólt.  

- Mi is az allergia? – tette fel a kérdést: - Amikor egy külső allergén bejut a szervezetbe és létrehoz egy olyan élettani folyamatot, amelytől olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek az emberi testben a hisztamin felszaporodását okozzák. Ez a hisztaminfelszaporodás az oka az összes allergiás folyamatnak. Ezt a folyamatot kell nagyon gyorsan megszüntetni, hiszen ezt fogja a sajnos súlyos és életveszélyes állapotot vagy a beteg halálát okozni!

A rovarcsípés, a gyógyszer és a vegyszer okoz leggyakrabban allergiás reakciót a tapasztalatok szerint, de ételallergiák is súlyos tüneteket okozhatnak.  

- Az egyik legfontosabb, hogy a tüneteket nagyon gyorsan ismerjük fel! Az első és a legfontosabb az, amikor az allergiás betegnél kialakul egyfajta kipirulás, amely olyan mintha egy lázas, kipirult beteget látnánk – mutatott rá a szakember, ahogy arra is: az allergiás tüneteknél súlyosabb az anafilaxiás reakció, amikor életveszélyes állapot alakul ki az allergén bejutása után. Ez jellegzetes tünetekkel – gégeödémával, gégeszűkülettel, nyálkahártya duzzanattal, sípoló légzéssel – jár, amely nagyon hamar légúti elzáródást okoz. Látványosan elszürkül, elsápad a beteg bőre, a pulzusa szapora lesz, de könnyen elnyomható. - Ekkor kell gyorsan beavatkozni! Az anafilaxiás reakció következtében mérhetetlen, úgynevezett nagyon alacsony vérnyomás alakul ki, amelyet úgy veszünk észre, hogy a csuklónál kitapintott pulzus felületessé válik, könnyű elnyomni. Ekkor rögtön segítséget kell kérni, s fel kell hívni a mentőszolgálatot!

Forrás: S Totto Rita / S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az Epipen használata nagyon egyszerű – tudtuk meg a szakembertől. - Akár a ruhán keresztül is beadható. Kiválasztunk egy olyan testrészt, ahol viszonylag nagy izomzattal rendelkezik a beteg. Ez klasszikusan a comb és a felkar izomzata. A beadása pedig pont ugyanúgy történik, mint egy inzulin pennel: merőlegesen az izomra, egy gombnyomással beadjuk a hatóanyagot. Ezzel a hisztamin felszaporodását megakadályozzuk és megmentjük vele a beteg életét. Ha véletlenül mégsem allergiás reakciója volt a betegnek, akkor sem tettünk semmi rosszat, az Epipenben található adrenalin ugyanis nem ártalmas az emberi szervezetre.

A mentőtiszt hangsúlyozta: a kalcium alkalmazását allergiás reakciók kezelésének el kell felejteni. - Bizonyos diéták esetén érdemes alkalmazni, ám az allergiás reakciók kezelésében semmilyen hatása nincs! Csak időt veszítünk azzal, ha kalciumot adagolunk a betegnek.  

De mit tehetünk még, ha allergiás tünetek miatt rosszul van a beteg? Erre is adott választ a mentőtiszt: - Eszméleténél lévő betegnél, ha alacsony a vérnyomása és tudatánál van, akkor emeljük fel a lábát. Ezt hívjuk autotranszfúziós helyzetnek, mert a lábából a vér a létfontosságú szervek felé folyik. Ha eszméletlen már a beteg, akkor stabil oldalfektetésbe helyezzük. S ha már a légzés is leáll, akkor meg kell kezdeni az újraélesztést. S közben ne felejtsük el azonnal hívni a mentőszolgálatot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában