Díjakat, elismeréseket adtak át

2022.06.09. 19:30

Köszönet a fehérvári pedagógusoknak (képgalériával)

Elismeréseket adtak át a pedagógusnap alkalmából csütörtökön a Hiemer-házban. Ez a nap a köszönetnyilvánításé – fogalmazott a város polgármestere, aki hangsúlyozta: a szülő és pedagógus közti régi szövetséget szeretné újra viszontlátni a mai világban is.

S. Töttő Rita

Forrás: Nagy Nobert / FMH

Székesfehérvár önkormányzata díjak, kitüntető címek, elismerések adományozásával fejezi ki tiszteletét és megbecsülését minden évben minden pedagógus iránt, akik életművükkel, munkájukkal, a város közéletében való közreműködésükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, maradandót alkottak, vagy más, a köz érdekében végzett tevékenységükkel segítették Székesfehérvár szellemi és anyagi gyarapodását. A csütörtökön tartott pedagógusnap alkalmából számos ilyen elismerést adományoztak a Hiemer-házban. Az eseményen fellépett a Gyöngyvirág óvoda, s a résztvevők meghallgathatták Török Laura, a XII. Fehérvári Versünnep különdíjasának előadásában Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem című művének egy részletét. Cser-Palkovics András polgármester e szavakkal nyitotta meg az eseményt:

- A mai nap a köszönetnyilvánításról szól, s fontos, hogy tudjunk megállni, ünnepelni, köszönetet mondani, s valamilyen módon időről-időre ezt a köszönetet városi kitüntetések, díjak formájában kifejezni. Sok nehézség van a köznevelés struktúrájában, ám most a város közössége, sőt, agglomerációja nevében köszönjük a pedagógusok munkáját. Jó volna, ha nem csak ünnepnapokon, de a szürke hétköznapokon is segítséget adhatnánk önöknek, hogy önök pedig segítséget tudjanak adni nekünk és a gyermekeknek – fogalmazott, s a sok nehézség mellett is megemlítette: - Gyerekkoromból én arra emlékszem, amikor elkezdtem azt a mondatot, hogy „Mert a tanár…” – akkor megállítottak. Nem volt kérdés ugyanis, hogy a tanár és a szülő egy nagyon szoros szövetségben dolgozott a mi érdekünkben. Azt tapasztalom, hogy ez bizony ma nem feltétlenül van így. Ez a mai nap arra is szolgál, hogy egyértelműen kinyilvánítsa a város: ez valahogy márpedig mégiscsak így kellene, hogy történjen. Dolgunk, hogy ki-ki a saját őrhelyén segítse a pedagógusok munkáját. Mindegy, hogy kicsikről vagy nagyokról van szó, minden gyerek ugyanazt érdemli. S miközben a pedagógusoknak megköszönjük a munkát, szeretnénk, ha szövetségeseinkké válnának abban, hogyan tudjuk közösen megadni azt a nevelést, ami felkészíti a fiatalokat a mai, nem könnyű világra.

A köszönetet most tehát elismerések átadásával fejezte ki a város önkormányzata, amely – hangsúlyozta a polgármester – szól az egyénnek és a mögötte lévő csapatnak egyaránt.

Székesfehérvár Oktatásáért díjak

Az egyik ilyen elismerés a „Székesfehérvár Oktatásáért” díj, melyet Béndek Gáborné vehetett át, aki 2016 óta a Gyöngyvirág Óvoda igazgatója. Az átadón elmondták: 2021 őszén második ötéves ciklusát kezdte meg, de több mint negyven éve részese a székesfehérvári óvodások nevelésének. Mint laudációjában elhangzott, a városban elsőként a Gyöngyvirág Óvoda nyerte el az Örökös Zöld Óvoda címet 2016-ban. A címhez kapcsolódó alapelvek azóta is áthatják az óvodai nevelőmunkát. A járványhelyzet miatt elrendelt óvodai rendkívüli szünetek idején példaként maga készített ötletelőket, majd a nevelőtestületet ösztönözte az „online ovi” elindítására azért, hogy ne maradjanak magukra sem a szülők, sem a gyerekek.

Szintén Székesfehérvár Oktatásáért díjat kapott Horváth József, a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium igazgatója 2009 óta. Elismerése kapcsán elhangzott: „együtt él az itt folyó oktató-nevelő munkával, szívén viseli pedagógus kollégák és a diákok sorsát egyaránt. Aktívan részt vett a hatosztályos oktatási struktúra kialakításában, a megyei középiskolai felvételi rendszer megszervezésében és lebonyolításában. Nevéhez fűződik a Bendegúz Országos Levelezőverseny fizika rovatának szerkesztése, 1990-től tagja a megyei matematika versenybizottságnak, részt vesz a Gimnáziumok Országos Szövetségének munkájában. Tapasztalatot szerzett a felnőttoktatásban, a felsőfokú oktatásban, 2015-től mesterpedagógus. Hivatását lelkesedéssel, optimizmussal, a fiatalságba, az innovációba és a fejlődésbe vetett hittel végzi, nagyon fontos számára a közösség és a hagyományok ápolása. Nagy munkabírású, humánus személyiség, akit elismeréssel, szeretettel emlegetnek a városban és a megyében egyaránt. Neve egybefonódott a Vasvárival, a jelenlegi iskola elképzelhetetlen nélküle.”

Elismerték Makó Margit, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Természettudományi és Szoftvertechnológiai Intézetének mestertanára munkáját is. A pedagógus 1990 óta Székesfehérváron, s immár 26 éve töretlenül tanítja matematikára a felnővő mérnökgenerációkat, az azóta már Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar néven működő székesfehérvári egyetemi karon. „Oktató munkáját mindig különös igényességgel és a hallgatók irányában kiemelt empátiával végzi. Nagy precizitással készíti a tananyagokat, tevékenysége nem korlátozódik a szakmai törzsanyag egyszerű átadására. Igyekszik a hallgatókkal megszerettetni a matematikát, kiemelve annak gyakorlati használhatóságát a mérnöki munkában„ – e szavakkal dicsérték munkáját a pedagógusnapon.  

Székesfehérvár Ifjúságáért díj

Másik fontos városi elismerés a „Székesfehérvár Ifjúságáért” díj, amelynek 2022-es díjazottja Kovács Mária, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Technikum pedagógusa. Pályája kapcsán elmondták: tanított általános iskolában, volt főállású sportoló, emellett lelkes oktatója volt a bugátos diákoknak. 27 évet dolgozott a Bugátban, az iskolát a második otthonának tekintette, magas színvonalon adta át a tudását és nevelt röplabdacsapatokat, NB I-es játékosokat. Nevéhez fűződik a 23 alkalommal megrendezett Városi Diákgála, ahol tehetséges gyerekek lépnek fel többek között énekkel, tánccal, zenével és prózával. Azzal a céllal álmodta meg az eseményt, hogy népszerűsítse az iskolát, közösséget építsen és lehetőséget teremtsen a fiataloknak a tehetségük bemutatására. A Gála minden évben teltházas színházteremben valósul meg. Kovács Mária az ifjúságért végett színvonalas, lelkiismeretes munkájának elismeréseként érdemelte ki a díjat.

Jámbor Ferencné szintén „Székesfehérvár Ifjúságáért” díjban részesült, aki a diploma letétele után csatlakozott a Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskola tantestületéhez, 2007/2008-as tanévtől az intézmény alsós igazgatóhelyettesi feladatait is ellátva. Így szóltak róla: „Pályája során alsó tagozatos gyerekeket oktatott és nevelt nagy-nagy szeretettel, de ének-zenei tudását többször hasznosította a felső tagozatos osztályokban, kicsinyek és nagyobbak énekkari vezetésében. Sikerült a gyerekekkel megszerettetni az ének-zene tanítása mellett a hangszertanulás és a néptánc alapjait is. Nagy gondot fordított mindig a mesterségbeli tudása és a módszertani kultúra folyamatos fejlesztésére. Emellett kapcsolódott be az érdekképviseleti munkába, hosszú évek óta tagja a városi Érdekegyeztető Fórumnak. A tehetséggondozás mellett mindig fontos feladatnak érezte a hátrányos helyzetű tanulók, valamint a magatartási, tanulási, beilleszkedési zavarral küszködő gyerekek felzárkóztatását. Az 1994-ben alapított iskolai „Nyitni kék” Alapítványnak kuratóriumi tagjaként is segítette ezt a küldetést.

Munka a diákönkormányzatokban

Az ifjúság nevelésében, a diákok közéletre való felkészítésében egyre fontosabb szerepet kap a diákönkormányzatokban végzett munka. Köszönetet mondtak ezúttal azoknak a pedagógusoknak is, akik a mindennapos oktató-nevelő feladataik mellett vállalják az általános és középiskolákban működő diákszervezetek támogatását, segítését. Emellett megköszönték a Székesfehérvári Diáktanács elnökségének és tagjainak munkáját is. Ajándékban részesült Csüri Bence elnök, Csajbók Levente alelnök, Stichmann Korina alelnök és Harkányi Donát alelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában