Frissen Fejérből

2022.06.23. 14:00

Idén már félszáz vasúti átjárós baleset történt - megelőző akciót tartottak Agárdon

A vasúti átjárókban bekövetkező balesetek megelőzésért indított kampányt a MÁV, ennek egyik állomása volt csütörtökön Agárdnál.

Tihanyi Tamás

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A MÁV a nyári időszakban népszerű üdülőhelyek közelében folytatja vasútbiztonsági kampányát, országos szinten folytatódnak a rendőrséggel közös vasúti-közúti közlekedésbiztonsági ellenőrzések is. A sorozat agárdi állomásán Biber Anett, a MÁV-Volán-csoport szóvivője és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Gulyás Katalin rendőr alezredes, a Gárdonyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője tartott sajtótájékoztatót. 

– A mai napon drónnal ellenőrizzük a vasúti átjárónál áthaladó autósokat, és aki szabálysértés követ el, azt megbírságoljuk, illetve feljelentéssel élünk – jelentette be Gulyás Katalin. – A vasúti átjárókban bekövetkező közlekedési balesetek elkerülése érdekében a rendőrség felhívja a figyelmet a szabályok betartására, hiszen ha nem rutinból, hanem a szabályokat betartva közlekedünk, az ilyen típusú balesetek megelőzhetőek.  

 

A rendőr alezredes hangsúlyozta, fontos, hogy a vasúti átjárókat mindig nagy körültekintéssel közelítsük meg. Az átjáróban, illetve közvetlen előtte tilos előzni. Folyamatosan, lassan, körülbelül 5 kilométeres sebességgel, megállás nélkül kell áthaladni a síneken. Az olyan átjárókban, amelyek fényjelzéssel biztosítottak, csak akkor szabad áthaladni, ha mindkét sorompó nyitva van, és a fény, illetve hangjelző berendezés szabad jelzést mutat. Abban az esetben, ha valamilyen berendezés meghibásodik, meg kell állni, körbe kell nézni, és ha nem jön vonat, csak akkor lehet megkezdeni az áthajtást. A piros jelzés mindenkire: gépkocsivezetőkre, kerékpárosokra, gyalogosokra, de még a megkülönböztető jelzést használó járművezetőkre is vonatkozik. Ilyenkor nyáron, a nap sok esetben elvakíthatja a járművezetőket, a telefonálás pedig elvonja a gépkocsivezetők figyelmét.  

Biber Anett szóvivő bejelentette: idén eddig ötven baleset történt vasúti átjáróban, ezek során tizenkilencen elhunytak, ez pedig már több, mint ahányan tavaly egész évben életüket vesztették ilyen módon.  

– A nyári menetrendi időszakban sokkal több a vonat az agárdi átjárónál is, körülbelül 270 szerelvény halad át 24 óra alatt nagyjából 120 kilométeres sebességgel, ez nappal három-négy percenkénti áthaladást jelent – mondta Biber Anett. – Nem lehet elégszer ismételni, hogy a mozdonyvezetőnek nincs sok mozgástere, gyorsfékezhet, ha észleli, hogy egy autó elé hajt, de egy vonat fékútja több száz méter lehet az időjárási körülményektől, a szerelvény súlyától függően.  

Külön felhívták a figyelmet arra, hogy divat lett a vonatok tetején való szelfizés, valamint sokan megdobálják az elhaladó szerelvényeket, vagy tárgyakat helyeznek a vonat útjába: mindhárom viselkedés súlyosan veszélyezteti az elkövetők és a közlekedésben résztvevők biztonságát. Egyébként kormányzati szinten is elkezdődött a vonatkozó szabályok felülvizsgálata.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában