Frissen Fejérből

2022.06.25. 13:03

Hatvannál is több mester képviselte hivatását a Tűzzel-Vassal Fesztiválon

Az idén nagykorúságát ünneplő Tűzzel-Vassal fesztiválon idén is izzott a Rác utcai skanzen, több mint hatvan mesterember képviselte a késes és kovács mesterségeket. A kézműves vásár mellett színpadi produkciók és bemutatók várták az érdeklődőket.

Héjj Vivien

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A palotavárosi panelek közt megbújó Rác utca igazi fesztiváltérré változott szombaton. Az aprólékosan megmunkált markolatok és pengeéles kések forgataga egészen különleges hangulatot hozott az év nagy részében csendes utcába.

Az esemény megnyitóján Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke elmondta, a fesztivál idei központi témájaként a kiskéseket választották, így sok egyéb fajta mellett ezekből is széles választék várta az érdeklődőket. Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, az országos szinten is unikális fesztivál Székesfehérvár kulturális életének egyedi színfoltja.

 

A portékák között egyes udvarok és házak további programokat kínáltak. Az ízek udvarában különféle sajtok és piték várták az éhes szájakat, valamint ugyanitt különféle kézműves technikákkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. A fesztiválon a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szakkörei is bemutatkoztak, az elkészült alkotásokból tárlatot rendeztek, sőt, az egyes mesterségeket ki is próbálhatták a résztvevők.

– Világbajnok ez az anyag! – mondta büszkeséggel telt hangon az egyik késeket áruló mester, ki vélhetően a vásárló minőségre vonatkozó kérdésére reagált eképp. S bizony a világbajnok anyagból nem csak kis- és nagykések, de bicskák és hámozók is készültek.

Az egyik standnál némi elméleti tudást is magukba szippanthattak a leendő vásárlók, ugyanis a portékák közepette a bicska tíz parancsolatával is megismerkedhettek. Ugyancsak nagy érdeklődés övezte az élménykovácsolást, ahol fülbevalót, nyakláncot, karkötőt, kiskést vagy medált készíthettek a vállalkozószelleműek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában