Frissen Fejérből

2022.06.28. 20:00

Hajnalban is zúgnak a gépek egy fehérvári utcában? – akár 150 ezer forint is lehet a bírság

Építkezés zaja verte fel a minap a város egyik utcájának lakóit. Társasház építése zajlik az érintett ingatlanok szomszédságában, s az egyik környékbeli lakó panasza szerint a munkagépek moraja már kora reggel véget vetett az édes álmoknak.

Héjj Vivien

Forrás: Pixabay

Fűnyírás, kaszálás, építés és bontás – olyan zajjal járó tevékenységek ezek, melyek jellemzően tavasztól őszig aktuálisak, s esetenként a megszokottnál nagyobb hanghatással járnak. Sokan megértik, tolerálják a korai kezdést és a késői befejezést, tekintettel akár a nagy hőségre, ám többeknek – munkából hazatérőknek, kisgyermekeseknek – kellemetlenséget okoz a túl korán vagy túl későn végzett, nagy gépzajjal járó munka.

Egy hölgy a napokban a közösségi oldalon keresett megoldást egy aktuális problémára: mint írta, a lakóhelyéhez közel zajló építkezésen már kora reggel – 6 óra körül – munkagépek zaja verte fel a lakókat. A szokottnál hangosabb munkálatok nagyjából egy órán át tartottak.

Az eset apropóján utánajártunk, milyen szabályok vonatkoznak a fokozott hanghatással járó tevékenységek elvégzésére. A zajvédelemmel foglalkozó önkormányzati rendelet részletesen foglalkozik a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő bontási tevékenységek, valamint a kertépítéssel és zöldterület-fenntartással kapcsolatos tevékenységek elvégzésére vonatkozó szabályok meghatározásával.

A lakóterületi vagy kertes mezőgazdasági övezetben lévő ingatlanon a településen tartózkodók nyugalmának biztosítása érdekében a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajjal, zajkibocsátással járó építési és bontási tevékenység munkanapokon 7 és 19, szombaton 8 és 19 óra között végezhető. Vasárnap és munkaszüneti napokon zajkibocsátással járó tevékenység nem végezhető.

Arról, hogy azon zajjal járó munkálatokra, melyeket nem magánszemély végez, milyen szabályok vonatkoznak, az önkormányzattól kértünk tájékoztatást. A vonatkozó rendelet szerint a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki lakóterületi vagy kertes mezőgazdasági övezetben zajjal járó építési, bontási vagy zöldfelület-fenntartással kapcsolatos zajt keltő tevékenységet munkanapokon 19 és 7 óra között, szombaton 19 és 8 óra között, vasárnap és munkaszüneti napon véget. Az önkormányzati rendelet alapján a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában