Pákozdtól Fokvárosig tartott az egyik útja

2022.06.22. 18:49

Gyűrűt kapott négy gólya is Pákozdon

Négy kölyökgólyát gyűrűztek a pákozdi Kossuth utca híres fészkénél szerdán reggel.

Tihanyi Tamás

Forrás: Tihanyi Tamás

A Duna-Ipoly Nemzeti Park környezeti nevelője, Fenyvesi László érkezett a pákozdi Kossuth utcába, ahol már sok gyermek és felnőtt várta a szakembert. Rövidesen megjött az áramszolgáltató kosaras autója is: annak emelkedését látva az anyagólya méltóságteljesen felemelkedett, és a levegőből látszólag nyugodtan nézte, ahogy négy kölykét kiemelik, majd a földre helyezik a kíváncsi gyerekek örömére. Fenyvesi László viszonylag gyorsan a fehér gólyák bal lábára helyezte fel a gyűrűket. Elmondta: korábban Kisfaludon öt fiókát gyűrűzött meg, azaz jónak tartja az évet, legalábbis, ami a gólyaszaporulatot illeti. Sok fiatal példány kezdett költésbe, a híres „gólyás” helyen, Seregélyesen is több van e nemes madárból, mint tavaly, miközben például Baracskán három párral egy teljesen új kolónia talált otthonra.

Miközben a gyerekek a gólyákat simogatták, Kardos Ádám polgármester Kissné Vörösmaryt Máriával beszélgetett, aki úgy emlékezett rá, hogy a Kossuth utcai fészket negyven évvel ezelőtt helyezték át egy közeli ház tetejéről a jelenlegi helyére, de összesen megvan már legalább hetven éves! A hely ideális a gólyáknak, hiszen közel a Velencei-tó és más, táplálékban gazdag terület is akad. Fenyvesi László hozzátette, a gyűrűzés segítségével tudják nyomon követni a gólyák viselkedését, szokásait, vonulását, azt például, hány évesen állnak párba. Mária emlékeztetett rá, hogy egy 2017-ben Pákozdon gyűrűzött gólyát az afrikai kontinens déli végén, Fokváros közelében egy repülőtéren lelték meg: legyengülve, de élve! Az esetről beszámoló Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bejelentette azt is: a hazai madárgyűrűzés kezdetétől, 1908-tól a pákozdi esetig összesen 131 magyar gyűrűs fehér gólya került elő Afrikában, ezekből 57 a Dél-afrikai Köztársaságba repült, de a pákozdi madár az első, amelyik Fokváros közelében került kézre. A fehér gólyák a nyár második felében gyülekeznek majd az újabb út előtt. Sok szerencsét nekik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában