Régen látott remek ívás történt

2022.06.06. 20:00

Egyelőre jó a Velencei-tó vízminősége, de nem lehet kizárni egy újabb nyári halpusztulást

Kilencvenkét centit mutat a vízmérce a Velencei-tónál, s bár ez kevés, egyelőre a tó a megszokott életét éli.

Tihanyi Tamás

Aki kitartott a tó mellett, mostanában jól foghat

Forrás: MOHOSZ

Húsvét óta, és különösen az elmúlt hetekben rendkívül jól „mennek” a pontyok a tavon – nem, nem növesztettek lábat, ám tény, hogy a fajra horgászók többségének nemcsak a napi kvóta szerinti mennyiséget sikerül megfogni, hanem ennél jóval több példányt. Nem ritkán egy délután során akad, aki 15–20 darab, bőven méretes pontyot is szákba tud terelni.

– A kifogott pontyok átlagos tömege 2-3 kg körüli, de gyakran találkozni 4–7 kg-os, valamint felső méretkorlátozást meghaladó méretű halakkal is – mondta Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője. Hozzátette: a tó egyes részein sokszor tömegesen tapasztalható egynyaras, tenyeres pontyok jelentkezése, amelyek nem telepítésből, hanem a tavalyi (rendhagyó módon, azaz az elmúlt évtizedekben példa nélkül sikeres) természetes ívásból származnak. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az általában táplálékszegény tóban az elmúlt évben az extrém időjárásnak köszönhetően június második felére tolódott az ívási időszak, amikor megfelelő, sőt tömeges mennyiségű az ikraszemekből kikelő ivadékok számára ideális méretű planktonszervezetek voltak a vízben.

A ponty mellett főként az ezüstkárászok szaporodtak meg a tóban.

– A ragadozó fajok közül egyértelműen a süllők hiányoznak a legjobban, mellettük a csukafogások száma az, ami elenyésző – folytatta Pálinkás Imre. – Különösen e fajok esetében várjuk talán a legjobban, hogy mielőbb sor kerüljön a telepítési program végrehajtására, azonban ennek sajnos elengedhetetlen feltétele a megfelelő vízállás.

Amivel természetesen baj van, hiszen elmaradt a remélt téli és tavaszi extrém csapadék, a vízgyűjtő terület továbbra is aszályos. Az elmúlt időszakban végzett vízminőség-vizsgálatok eredményei szerencsére megfelelő állapotot mutatnak, de nem lehet kizárni, hogy egy nyári oxigénhiányos állapot a jelenlegi alacsony vízállás miatt újabb halpusztulást okozhat. A Velencei-tó helyzetével kapcsolatban június 3-ra hívtak össze egy olyan megbeszélést, amelyen szakemberek, érintett szervezetek és települések képviselői vettek volna részt, ez azonban elmaradt: úgy tudjuk, június 21-én tervezik megtartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában