Környezettudatos gyermekek

2022.06.14. 07:00

Egy tisztább és főleg egészségesebb jövőért rajzoltak a gyerekek Bodajkon

A város és a környező települések gyermekei is kiveszik a részüket Bodajk klímastratégiájából. Most például egy rajzpályázat segítségével, melyre közel ezer pályamunka érkezett.

Palocsai Jenő

Bodajkon kívül több településről is érkeztek pályamunkák, a legjobbakat díjazták

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Díjkiosztót tartott hétfőn délelőtt Bodajk város önkormányzata a Városi Művelődési Ház nagytermében. A részletekkel kapcsolatban a polgármestert kérdeztük. Wurczinger Lóránt elmondta: – Városunknak van egy nyertes pályázata, ez pedig a Bodajk klímastratégiájának kialakítása, megalkotása. A programnak az egyik legfontosabb része a szemléletformálás, méghozzá a gyermekkorban kezdve. Ezt szolgálja az a rajzpályázat, melyet éppen a legfogékonyabb csoportnak, gyerekeknek írtunk ki óvodától, általános iskolán át egészen a középiskoláig.

Mint megtudtuk, Bodajkon kívül több településről is érkeztek pályamunkák, így tehát Bakonycsernye, Mór, Bodajk és Csókakő gyermekei alkották meg a mintegy 1000 rajzot az adott témakörben. A legjobb alkotásokat készítő apró és ifjú művészek a Bodajki Városi Művelődési Ház nagytermében kapták kézhez az elismerő okleveleket. Volt, aki Törő Gábortól vehette át az ajándékot és a siker bizonyítékát, az oklevelet. Az országgyűlési képviselő elmondta:

– Bíznunk kell abban, hogy az ehhez hasonló pályázatok, megbeszélések és fórumok elérik majd a céljukat, és így lassan minden hulladék a megfelelő helyre kerül. Ha a gyerekeknél kezdjük a szemléletváltást, akkor bízhatunk benne, hogy egyszer meg is valósul ez az álom.

Volt, aki Törő Gábortól vehette át az ajándékot
Forrás: Fehér Gábor / FMH

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is megjelent a díjkiosztón. Molnár Ferenc megemlítette, hogy milyen büszkeség az, hogy negyven év után egy magyar ember, Kőrösi Csaba lett az ENSZ elnöke. A szakember azt is elárulta, hogy hamarosan a mostani fenntartható fejlődés, rajz és vizuális képesség pályázatnak lesz folytatása. A tervek szerint ősztől induló új modul, a Virtuális Egészségközpont ugyanúgy a prevenciós szemléletet helyezi a középpontba, csak ott majd az egészségre orientálódik. A táplálkozáskiegészítők, a mozgás, a sport, a szűrővizsgálatok és egyéb felvilágosítások lesznek majd napirenden, alapvetően a gyerekeknek. Ha minden sikerül, akkor az applikációk, influenszerek, sporteszközök, nyeremények és az oktatási intézmények bevonásával elérhetővé válhat az a cél, hogy az egészségesen eltöltött életévek számát 10 évvel emeljük Magyarországon 30 év leforgása alatt.

A hétfői eseményen csak a kategóriák legjobbjait díjazták vásárlási utalvánnyal és olyan könyvekkel, amik témájában természetesen megjelenik a környezetvédelem, illetve a szemléletformálás.

Cél, hogy az egészségesen eltöltött életévek számát 10 évvel emeljük

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában