29. Szent Orbán-napi ünnep

2022.06.01. 07:40

Bor, dal, étel, ital és ünnep Kápolnásnyéken

Rendhagyó helyszínen rendezte meg történelme 29. Szent Orbán-napi ünnepét a Szent Benedictus Borlovagrend. Most nem Velencén volt a nap délelőttje, hanem Kápolnásnyéken, a Vörösmarty Emlékháznál, a Liszt Művészház nagytermében.

Silye Sándor

Mészáros Lajos, Horog László, Turcsányiné Mariann, Csákány András

Forrás: Silye Sándor

Az igényesen kialakított szép környezetben a helyi borlovagok és vendégeik megnézték a nagy gonddal kialakított Vörösmarty Emlékházat, benne a nagy élményt adó kiállítással.

A délelőtti programban a meghívottak – köztük a 18 társlovagrendet képviselő lovagok – érdeklődéssel és aktívan vettek részt. Előbb Kupi László, a Borlovagrend ceremóniamestere helytörténeti érdekességei után Turcsányi Sándorné, a Szent Benedictus Borlovagrend elnök-nagymestere köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően a délelőtt házigazdája, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola nevében Rodics Eszter kuratóriumi elnök szóban és képekkel mutatta be jelenlévőknek a Vörösmarty-emlékházat, a Halász-kastélyt, az Eseményközpontot, a Vörösmarty-pince projekteket, de beszélt a Vörösmarty-emlékház melletti a Csajághy Laura Színpadról is. 

Ezt a nap (egyik) legszebb, legkedvesebb percei követték. Mindenkit lenyűgözött gyönyörű hangjával, énekével Mészáros János Elek énekes, operaénekes, a Csillag születik korábbi győztese. Az előadó romantikus lelkét jól mutatta, hogy az énekek közben tartott beszéde között volt, hogy a könnyeivel küszködött. Sikerült kicsikarni tőle még egy ráadásdalt is. Nem volt könnyű helyzetben az énekest követő előadó, Kocsis Dorottya, a Borászati Tanszék doktorandusza, de a szakmai előadását a borászok szívesen hallgatták. 

Az ebéd utáni mintegy két órában a megjelentek a környéket fedezték fel, így az emlékházat, a környék szobrait. 

Délután 4 órától visszaállt a „rend”, Velencén, a Vörösmarty-pincénél folytatódott a program. A megjelentek díszes ruházatukban, a Martonvásári Fúvós Zenekar felvezetésével a Csongor utcában felvonultak a térre, közben borral kínálták az érdeklődőket. Nyitányként a Válinka Néptánccsoport műsorát láthatták, ezt követően három település – Velence, Kápolnásnyék, Nadap – polgármesterei köszöntőjük során beszéltek a bor fontosságáról, annak szerepéről az általuk vezetett helységben. Tutor Éva, a Magyar Borlovagrendek Országos Szövetsége főtitkára „Pro Vino” kitüntetést adott át Baranyai Ferencnek, az eddigi borlovagrendi munkájának elismeréséért. Utána új lovagokat avattak – Csákány Andrást és Horog Lászlót –, majd a több megyei borlovagrend által rendezett közös borverseny díjait adták át. Kiemelték a két legjobb „terméket” előállító borászt, a nagyarany díjat szerzett Csóbor Jenőt és Lics Balázst. A hagyományoknak megfelelően Szent Orbán szobrát borral locsolták meg a következő évjárat sikerességének az érdekében. A nap zárásaként a Vörösmarty-pincében finom falatok és borok társaságában beszélgettek a résztvevők a borról, az életről. És már a jövő évben esedékes 30., jubileumi Szent Orbán-napról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában