Frissen Fejérből

2022.06.21. 10:41

Belvárosi lakossági fórum Fehérváron - ellenőrzésekről, parkolásról, felújításokról is szó volt

Hétfőn lakossági fórumon adtak tájékoztatást a Belvárost érintő fejlesztési tervekről, elképzelésekről. A fórumon részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szabó Bakos Györgyné, a Belváros önkormányzati képviselője is.

szekesfehervar.hu

Forrás: Cser-Palkovics András / Facebook

Hétfőn lakossági fórumon adtak tájékoztatást a Belvárost érintő fejlesztési tervekről, elképzelésekről. A fórumon részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szabó Bakos Györgyné, a Belváros önkormányzati képviselője is.

A fórumon Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a belvárosiaktól türelmet, a vendéglátóhelyek üzemeltetőitől, valamint a belvárosban érkező vendégektől pedig a szabályok betartását kérik. Hozzátette, hogy szerencsére az éttermeket, kávézókat, cukrászdákat üzemeltetők többsége így is cselekszik. A hatósági ellenőrzések folytatódni fognak a jövőben is.

A történelmi belváros lakóinak gyakran emlegetett problémája az utcákon parkoló, a lakosságszám alapján gyakran indokolatlanul soknak tűnő gépjármű.

Az engedélyek nélkül behajtó és parkoló járművek fokozatos kiszorítása a történelmi belvárosból egybevág az önkormányzat törekvésével. A polgármester szerint az önkormányzat szeretné elérni, hogy hosszabb távon minél több utca legyen autómentes, vagy erősen csökkentett forgalmú a Belvárosban. Ezt fokozatosan kívánják elérni azzal párhuzamosan, hogy kellő számú parkolási alternatívát kell kínálnak a történelmi negyed peremén.

Az Alkotmánybíróság döntésének is megfelelve új javaslatot dolgoztak ki: ez alapján a történelmi belváros behajtási engedélyköteles utcáira megszűnik a parkolási bérlet kiváltásának lehetősége, kivéve az adott utcában lakók számára.

Mindenki más csak az ingyenes behajtási engedély birtokában hajthat be ebbe a pár utcába, a parkolás esetén pedig az engedély mellett egységesen 900 forint/óra lesz annak díja. Az új rend augusztus 1-től lép majd életbe. Az intézkedéstől azt várják, hogy csökkenjen a történelmi városrész zsúfoltsága és elsősorban csak az parkoljon ezekben az utcácskákban, aki ott is lakik.

A fórumon elhangzott, hogy az önkormányzati gépjárművek sem fognak augusztus 1-től az engedélyköteles zónákban parkolni.

Természetesen ez vonatkozik a polgármesteri, alpolgármesteri, egyéb felsővezetői gépjárművekre is. A behajtás, rövid megállás engedélyezett lesz, a tartós várakozást azonban a hivatali gépjárművek esetében az erre fenntartott parkolóban, illetve a várkörúti parkolóházban oldják majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában