Csupán esztétikai hiba?

2022.06.28. 11:30

Barna víz Gárdonyban - változás várható

S. Töttő Rita

Forrás: Pesti Tamás / FMH-archív

Fotó:

Ahogy azt már megírtuk, a Velencei-tó térségéből érkezett olvasói megkeresés az elmúlt időszakban a víz minősége kapcsán. A konkrét panasz szerint  "Többször előfordult, hogy Gárdonyban az ivóvíz minősége igencsak kifogásolható. A csatolt képen látható a frissen kiengedett víz" - fogalmazott a lakó, aki egy meglehetősen kellemetlenül barna színű vizet mutatott szerkesztőségünknek. "DRV hibabejelentőt felhívtuk, a válasz az volt hogy ez csak esztétikai hiba, de iható a víz. Felajánlottam, hogy viszek neki belőle, ha ő megissza akkor én is. Ekkor felháborodott hangnemben közölte hogy ne szórakozzunk már vele. De ez nem először fordult elő. Kérdem én. Itt a hőség. Nem szívesen veszem az ásványvizet, én inkább csapvizet iszom." Nos, a DRV-től részletes választ kértünk az ügyben. Tájékoztatásuk szerint a Velencei-tó környéki települések vízellátását az ercsi kútsor biztosítja. Közleményük szerint a kitermelt ivóvíz az átlagosnál magasabb koncentrációban tartalmaz mangánt és vasat. Vízkezelő technológia pedig nincs kiépítve. Azt írják: a technológia hiánya következtében a kitermelt víz vas- és mangántartalma kiülepedik a távvezetékben, és azon keresztül az elosztóhálózatban. A jelenség kezelésére a rendszer mechanikai tisztítását, a lerakódott vas- és mangániszap eltávolítását, a hálózat öblítését szakembereik folyamatosan végzik, de ezzel a módszerrel biztonságosan nem oldhatók meg a rendkívüli hibákból, valamint a nyári időszakban jellemzően magasabb fogyasztásból adódó felkeveredés miatti problémák.

Mint kiderült, az elmúlt héten több alkalommal is áramszünet nehezítette a megfelelő minőségű ivóvízellátás biztosítását, mely önmagában ezúttal nem okozott vízminőség-problémát a hálózat öblítésének köszönhetően. A múlt hétvégén történt áramszünet során azonban a Velencei-tó környéki települések vízellátását biztosító, úgynevezett "DN 500-as" gárdonyi medencéket töltő távvezetéken többszörösére növekedett a szállított vízmennyiség, amely felkavarta a lerakódott mangániszapot a vezetékekben, és ez vízminőség-problémához vezetett. A vízminőség-javítás érdekében végzett intézkedések nyomán jelentkező esetleges kényelmetlenségekért a szolgáltató megértést kér. Továbbá leszögezték: a térségben a DRV Zrt. a pénzügyi lehetőségeinek arányában tervezett, hajtott és hajt végre rekonstrukciókat, felújításokat a regionális és települési elosztóhálózaton egyaránt. Az elmúlt közel egy évtizedben több százmillió forint értékben végeztek a meghibásodásokat megelőző és az ivóvízminőséget javító beavatkozásokat, a lerakódások eltávolítására áramlásirányítási csomópontokat, mosatási be-, illetve kivezetési idomokat alakítottak ki szakembereik, és tolózárakat cseréltek. De hozzátették: végleges megoldást azonban a vízbázisban jelentkező mangántartalom eltávolítására egy vízkezelő berendezés jelentene, mellyel jelenleg a vízellátórendszer nem rendelkezik. A vízkezelő berendezés beruházása jelenleg tervezési szakaszban tart, megvalósulását követően a mostanihoz hasonló esetekre nem kerül sor. A fejlesztés megvalósulásáig a társaság a térség vízminőségének megfelelő szinten tartása érdekében rendszeres, tűzcsapokon keresztüli hálózatmosatást végez.

Vezető képünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában