77. rész

2022.06.11. 11:30

Az én kedves kis falum - Kulcs

A Csepel-sziget legalsó településével, Makáddal szemközti oldalon, a Duna jobb partján, Rácalmás és Adony között fekszik Kulcs. A csodálatos természeti adottságokban bővelkedő falu a 6-os főútról és az M6-os autópályáról is megközelíthető, valamint áthaladnak a településen a Pusztaszabolcs–Dunaújváros–Paks-vonalon közlekedő vonatok.

Héjj Vivien

A helybéliek kétkezi munkája és anyagi támogatása segítette a katolikus kápolna létrejöttét

Forrás: Elekes Gergő / Feol.hu

A homokpartos nagy-dunai fürdő, a jó levegő és a szép kilátás minden században vonzóvá és népszerűvé tette Kulcsot, hiszen az embereket kezdetektől fogva vonzották a vizek, elsősorban a táplálékot adó folyók. A településen talált legrégebbi lelet Radicsapusztáról származik, bronzkori urnatemető és a vaskori La Téne-kultúra maradványai kerültek elő e helyről. A terület múltbéli lakottságát bizonyítják a Római Birodalom limes vonalának építményei és az avar kori sírleletek is – utóbbiak feltárásában nagy szerepe volt Bóna István akadémikusnak, kinek disszertációjával a késő avar kori kultúra egyik ritka magyarországi lelőhelyeként a nemzetközi régészeti irodalomban is letette névjegyét a település.

Szent István király 1025-ben a Veszprém-völgyi apácáknak adományozta a mai Kulcs területén fekvő Szántó nevű helységet, amely a tatárjárás pusztításai után királyi vadászterületként hasznosult.

Kulturális programok helyszínéül is szolgál a hajóállomás felújított épülete és annak környezete
Forrás: Elekes Gergő / Feol.hu

Possassio Kulchegház – így nevezte a települést Károly Róbert a 14. században kiadott alapítólevélben, melyben a község templomának kulcsával azonosította a falu nevét. Egy évszázaddal később már Possessio Kwlch néven említették, mutatva az esetleges szláv eredetet.

Szulejmán császár 1526-ban még virágzó pompájában láthatta a községet, mely még a század közepén is ép volt, ám a felszabadító háborúk sötétséget hoztak a falura: 1688-ban már elpusztult, elhanyagolt területként említették. Ekkoriban a Farkasok, Lendvaiak, Jankovichok, majd Szapáryak birtokaként jegyezték Kulczot, melyet az 1800-as években is partos, szakadásos területként írtak le. Korabeli források szerint a II. József kori népesség-összeírás idején összesen két ház állt a területen. Az 1809-ből származó jelentés így írt a településről: „Kulcsnál van egy kis átkelő egy kis járművel, csak gyalogosoknak alkalmas. A magaslatok rézsűje meredek, út nem vezet a parthoz, amely már a közepes vízállásnál is víz alatt van. Kulccsal szemben sincs út, csak bozót és mocsár.

Az akkor még Rácalmáshoz tartozó Kulcs-puszta betelepülése a 19. század második felére tehető. A közigazgatás Rácalmáson alakult ki, ott működött az iskola és a templom, Kulcsról néhány gyerek gyalog járt át, hogy elsajátítsa a betűvetés rejtelmeit. A századfordulón Csáki István suszter lisztért és sóért cserébe lakásán olvasni és számolni tanította a helybéli gyerekeket. A falu első iskolaépülete 1902-ben épült – ennek helyén áll ma a Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

A 56-os hősök tiszteletére emelt alkotás a kulcsi emlékparkban Forrás: Elekes Gergő / Feol.hu

A második világháború borzalmait e kis falu is megsínylette, 1944–45 fordulóján kétszer cserélt gazdát. A település az 1960-as években a hétvégi kertek parcellázásával kapott új lendületet. Az igazán új időszámítást azonban csak az 1994. évi népszavazás hozta el: az 1994. december 11-én tartott önkormányzati választásokat követően ugyanis Kulcs község közigazgatásilag különvált Rácalmástól, s azóta is önállóan fejlődik.

A település legfőbb jellegzetessége egyértelműen a festői Duna-part s a nemrég felújított, önkormányzati tulajdonban lévő hajóállomás épülete, valamint annak környezete, amely turisztikai célok mellett rendezvénytérként is funkcionál.

A község általános iskolájának szomszédságában álló Jézus Szíve katolikus kápolna a 20. század első felében épült Csöngedy Gyula adonyi esperes kezdeményezésére, a helyiek kétkezi munkájának és anyagi támogatásának eredményeként. A Kulcsi Református Egyházközség fa huszártornyos temploma ugyancsak a 20. században, 1942-ben épült.

A tavalyi évi adatok szerint hozzávetőlegesen 3500 fő talált otthonra a Duna partján fekvő, jelentős üdülőterülettel is rendelkező településen, amely a helyiek szerint látványos fejlődésen ment és megy keresztül a mai napig is. 


 

Ahol minden korosztály megtalálja számításait

Nyaranta több ezren pihennek, üdülnek Kulcson, ám mintegy 3500-an az év minden napján otthonukként tekintenek a településre. A kérdést, miért szeretnek itt élni, ők maguk válaszolták meg.

Király-Dienes Annamária és Király Anna Luca
Forrás: Elekes Gergő / Feol.hu

– Kisgyermekes szülőként – kettő pici gyerekkel – az itteni élet előnyeit tudom elsősorban felsorolni: minden, a hétköznapokhoz szükséges nélkülözhetetlen intézmény kiváló minőségben elérhető Kulcson. Van óvoda, iskola, egészségügyi ellátás, emellett a szórakozásra és a pihenésre is kitűnő lehetőségek vannak a településen. Gyönyörű Duna-partunk van, amit érdemes mindenkinek meglátogatni – fogalmazott karján ülő kislánya, Király Anna Luca társaságában Király-Dienes Annamária.

Rendné Pocsai Izabella
Forrás: Elekes Gergő / Feol.hu

Igazi lokálpatriótának vallja magát Rendné Pocsai Izabella, aki óvónőként szinte mindenkit ismer a faluban. 
– 11 éves korom óta lakom itt, és az érzést, hogy aki szembe jön velem, mindenki jó ismerősöm, azt semmi sem tudja visszaadni, pótolni. Éltem nagyvárosban, főiskolás éveim alatt öt évig Budapesten laktam, de nagyon jó volt visszajönni, hazajönni – mondta Izabella, aki a Kulcsra érkezőknek elsőként a Duna-part szépségét mutatná meg.

Bányai Ottó
Forrás: Elekes Gergő / Feol.hu

A székelyföldi származású Bányai Ottó a 80-as évek végén Kulcson lelt új otthonra. 
– „Jó itt lenni!” – ez a falu egyik jelmondata, azt hiszem, a polgármester találta ki. A családom és én 1988-ban disszidáltunk, itt volt rokonságunk a városban. Kerestük az új otthonunkat, és Kulcs tetszett legjobban. Telket vettünk, házat építettünk és immár 28 éve itt lakunk. Jól vagyunk. Úgy érezzük, szeretnek és megbecsülnek minket, és mi is támogatunk mindent, ami a falu javáért történik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában