Együtt az első, s utolsó

2022.06.27. 07:30

Ágyúszóval kezdődött a törökverő szobrának avatása Csókakőn(videó)

Ismét szobrot avattak a vár alatti téren. A Vértesalja Gyermekei Mozgalom ezúttal első kormányzónk, Hunyadi János szobráról rántották le a leplet, így már együtt van a Nagy-Magyarország téren az első és az utolsó kormányzó, Horthy Miklós.

Palocsai Jenő

Publik Antal és Földi Ferenc leplezte le az emlékpark legújabb szobrát

Forrás: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Hunyadinak, a törökverőnek kijáró tiszteletet adta meg az ágyúszó, mellyel elkezdődött az ünnepség. Ezt követően Fűrész György köszöntötte a megjelenteket. A polgármester párhuzamot vont a múlt és a jelen között. Mint elmondta: -Hunyadi nagy formátumú politikus és hadvezér volt és bár sajnálatos módon meghalt pestisben, de maga mögött hagyott egy utódot, Mátyást, aki erős országgá, mondhatjuk nagyhatalommá alakította a magyar államot, méghozzá a szövetséges népekkel. Ezek azok a szövetséget, amik előre visznek minket ma is. Ezt is szimbolizálja a szobor, ahogy azt is jelképezi, hogy egyik határ sem örök.

Fazakas Sándor János, az Ősdalárda vezetője úgy fogalmazott: Az első kormányzó személye mélyen beleivódott a magyarság tudatába így olyan nevek között szerepel, mint például Szent István, Horthy, Kossuth. Hunyadi története olyan, mint egy igazi, magyar népmese, hiszen a szegény fiú apródból lett hadvezér és éppen érdemei miatt lehetett később király a fia. Bármikor példaképnek lehet állítani a magyarok elé, hiszen minden megtett ezért az országért, saját vagyonát és önmagát nem kímélve.

Aztán Publik Antal mondott verset, feltüzelve a közönséget, majd a Fejér Szövetség vezetője, Boór Ferenc szólt az egybegyűltekhez. Boór visszaemlékezésében úgy fogalmazott: -Tíz éve az utolsó kormányzó szobrát állítottuk itt Csókakőn, ma pedig az első kormányzó szobrát leplezhetjük le. Lehet vitatkozni, Hunyadi származását illetően, de őt magát sem érdekelte, hogy ki honnan jött magyar földre. Hunyadi havasalföldi volt, de a lelke, a szíve magyar volt. Személye és szobra arra emlékeztet minket, hogy a zászlóvivő nemzetnek, a magyaroknak van még dolga ebben a világban.

Az ismételt ágyúlövést követően Publik Antal színművész és Földi Ferenc fegyverfeltaláló bontották meg a trikolór szalagot és leplezték le Hunyadi hófehér mellszobrát, melyet Endresz László készített.

Horthy, Rákóczi, turul és csendőr szobor is áll már a téren. A Vértesalja Gyermekei Mozgalom egyik vezéralakját kérdeztük, mi a szándékuk az újabb és újabb szobrokkal?

Csöngedi Csaba elmondta: -Az a tervünk, hogy a Nagy-Magyarország tér egy magyar emlékpark legyen. Ha valaki ide feljön, akkor érezze át, hogy a nemzet hősei között sétálhat. Hunyadi szobrát már 2014-ben terveztük felállítani, de sajnos ennyi csúszott a dolog, ugyanakkor ma is van aktualitása, elég, ha a migrációra gondolunk.

Arra a kérdésre, hogy milyen szobor szerepel a következő tervben, a mozgalom képviselője így felelt: -Már megrendeltük Szent László és egy névtelen betyár szobrát, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy azt még nem tudom megmondani, melyik lesz kész előbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában