Amikor a vízszint kritikus

2022.06.19. 07:15

A megnövekedett vízigény miatt is előfordulhat részleges vízhiány a megyében

Mi okozhatja a víztoronyban lévő víz kritikus szintre csökkenését? Egyáltalán mit nevezhetünk kritikus vízszintnek és milyen hatással lehet ez a lakosság vízellátására? Okozhat-e vízhiányt a nyári hónapokban megnövekedő vízigény? Mindezekről a szolgáltatót kérdeztük.

Héjj Vivien

A víztornyok működését számos tényező befolyásolja

Forrás: Pesthy Márton

Előző héten online felületünkön számoltunk be a pusztaszabolcsi ivóvízellátó meghibásodásáról: a nagymértékű vízelfolyás miatt a víztoronyban kritikusra csökkent a vízszint. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. munkatársai a hiba helyszínének meghatározása után azonnal elkezdték a hiba elhárítását, s arról tájékoztatták a lakókat, hogy a javítás ideje alatt lajtos kocsival biztosítják a település vízellátását. Erre végül nem volt szükség, a vízellátás nem szünetelt, a hibát néhány óra alatt elhárították. 

Az eset kapcsán ismét megkerestük a szolgáltatót, s általános tájékoztatást kértünk egyebek mellett arról, milyen okok és történések vezethetnek a hidroglóbuszokban lévő víz kritikus szintre csökkenéséhez. – Több oka lehet annak, hogy egy víztoronyban kritikus mennyiségre csökken a vízmennyiség. Ezek közül a leggyakoribb, amikor egy vízvezeték-hálózaton csőtörés alakul ki, de előfordulhat áramkimaradás, üzemirányítási hiba, vagy olyan mértékű vízfelhasználás, mely meghaladja a rendszer kapacitását. Kritikus vízmennyiségről akkor beszélhetünk, amikor a szolgáltatás minőségére kihatással van a vízmennyiség csökkenése. 

Azt nevezzük kritikus állapotnak, ha a vízellátó rendszer üzemi állapota nem megfelelő – ez pedig az együttes hatások okán nem csupán a víztároló aktuális vízszintjének függvénye, hanem befolyásolja a hálózatba táplált vízmennyiség, az aktuális vízfelhasználás, továbbá egy esetleges műszaki hiba is – tájékoztatta lapunkat a DRV Zrt. Kíváncsiak voltunk arra is, a nagy meleg okozta megnövekedett vízfogyasztás előidézhet-e kritikus szintre csökkenést. Erre nincs egzakt válasz, minden vízellátó rendszer másképp működik, de általánosságban elmondható, hogy abban az esetben, ha a jelentkező vízigény meghaladja a vízmű kapacitását, előfordulhat nyomáscsökkenés vagy részleges vízhiány, melyet a víztároló „kritikus” vízszintje jelezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában