Frissen Fejérből

2022.06.21. 11:30

A lakcímkártyán olyan cím van feltüntetve, ami hivatalosan nem is létezik, mit tehetünk? Utánajártunk!

Mindenki tisztában van az alapvető adataival, úgymint név, születési idő, lakcím. Ki ne tudná ezeket pontosan? A fontosabb helyeken mégsem “ bemondásos” alapon igazoljuk magunkat, hanem az okmányainkkal. De mi van akkor, ha azok helytelenül vannak kitöltve?

Hajdú Marianna

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A közösségi oldalakat pörgetve akadt meg a szemünk egy érdekes bejegyzésen, ami mindannyiunkat érinthet, érdekelhet. A bejegyzésben arra panaszkodott megyénk egyik településének polgára, hogy több ízben okozott neki problémát a lakcímkártyája.

A bejegyzés alatti hozzászólásokat tovább olvasva az is kiderül, hogy nincs egyedül a problémával.

Ebben az esetben Sárbogárd-Pusztaegres a megnevezett település, de azt gyanítom, nem az egyetlen kis hazánkban, ahol hasonló a felállás. Pusztaegres 1986 óta Sárbogárd városrésze. Előtte a Sárbogárdi járás egyik községe volt. Így hivatalosan a település megnevezése: Sárbogárd-Pusztaegres lett. Ennek az elnevezésnek kellene szerepelnie minden pusztaegresi lakos hivatalos dokumentumában. Szóval kellene, de nem ez szerepel. Az oldalon kelt bejegyzésnek is ez lett az apropója. 

A panaszos arról ír, hogy sehol nem fogadják el a lakcímkártyát, mivel Sárbogárd-Pegres van rajta címként megjelölve és azzal érvelnek, amikor elutasítják az okmányt, hogy ilyen település hivatalosan nem létezik. Vagy legyen rendesen kiírva a település neve, vagy legalább egy pont segítse a rövidítést. 

Sokan szóltak hozzá a bejegyzéshez, amiből kiderült, hogy egyáltalán nem egyedi az eset, azzal az eltéréssel, hogy van akit ez nem zavar, és még nem volt vele gondja. A másik oldalon állásfoglalók viszont arról számoltak be, hogy hasonló akadályba ütköznek – mondjuk banki ügyintézés közben – a lakcímkártyájukkal.

Mit lehet ilyenkor tenni, amikor van egy kormányhivatal által kiállított okmányunk, amit nem lehet javíttatni, de el sem fogadják?

A Fejér Megyei Kormányhivatalhoz fordultunk információért, vajon van-e segítség ebben a helyzetben és ha van, akkor mit tehetünk ebben a 22-es csapdájának látszó helyzetben?

Mint kiderült, a kormányablakokban és okmányirodákban kiállított lakcímkártyán feltüntetett adatok, a Központi Címregiszterben rögzített adatokból kerülnek lekérdezésre, amikor a lakcímkártyákat készíttetjük.

Ezeket az adatokat automatikusan rögzítik a lakcímkártyán. Az ügyintéző ezeken az adatokon nem tud változtatni. Az esetek többségében a lakcímkártyára rögzített adatok nem rövidítve kerülnek fel. A településnevek sem. Ettől függetlenül előfordul, hogy a Központi Címregiszterben mégis hibásan kerültek be az adatok.

És itt jön a csavar!

Ekkor a címképzésért felelős szervet kell megkeresni, aki az illetékes jegyző. Tőle kell kérni, hogy – a vonatkozó szabályok betartásával – javítsa illetve rögzítse, stb. a megfelelő adatokat. A kártyán található elírást a Címregiszterben javítással lehet orvosolni, és ezt követően kell új lakcímkártyát igényelni.

A rossz hír: ezeket a plusz köröket sajnos le kell futni, ami bizony plusz időt is igénybe vesz.

A jó hír: van megoldás, a jegyző felkeresésével van lehetőség a hibákat javítani és immáron megfelelően kitöltött lakcímkártyát igényelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában