Frissen Fejérből

2022.06.23. 12:28

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság vezetésével találkozott Fehérvár polgármestere

A Székesfehérváron működő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság vezetése érkezett a székesfehérvári városházára, ahol Cser-Palkovics András polgármesterrel beszélgettek a parancsnokság jelenlegi feladatairól és a jövőre vonatkozó tervekről, amelyekben a város is szerepet vállal.

Baráth Eszter

Forrás: Baráth Eszter / Fejér Megyei Hírlap

A találkozón részt vett Denis Tretinjak vezérőrnagy, a szervezet parancsnoka, Tibor Králik dandártábornok, parancsnok-helyettes és Siposs Ernő Péter dandártábornok, törzsfőnök. A beszélgetés során nagy hangsúlyt kapott az oktatás kérdése, hiszen mint azt Denis Tretinjak és Cser-Palkovics András is kifejtette, a városba érkező, különböző nemzetiségű katonák sok esetben családjaikkal együtt jönnek Fehérvárra, így a gyermekek számára megfelelő színvonalú oktatást kell biztosítani.

– Családokról van szó, és a város érdeke az, hogy ők ne Budapesten, hanem Székesfehérváron éljenek. Az óvodai lehetőségeket a város tudja biztosítani, de biztosan szükség lesz egy nemzetközi iskolára, tehát egy olyan akkreditált, angol nyelvű képzést biztosító általános és középiskolára is, amik alkalmasak lehetnek arra, hogy akár nemzetközileg is elismert bizonyítványt adjanak ki – emelte ki Cser-Palkovics András. A parancsnok és a polgármester egyetértett abban is, hogy egy ilyen intézmény a magyar katonacsaládoknak és a városban, az ipar területén dolgozók számára is nagy segítséget, lehetőséget jelentene.

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság 2020-ban jött létre, az azóta eltelt időt Denis Tretinjak így foglalta össze: – Rengeteg mindent elértünk 2020 augusztusa óta. Alapvető különbség, hogy a parancsnokság státusza megváltozott, hiszen a Magyarország és Horvátország között létrejött Egyetértési Megállapodás alapján egy többnemzeti elemként kezdtük meg a munkát, azóta pedig már NATO parancsnokságként működünk. Ez óriási fejlődés. A parancsnok elmondta, jelenleg arra készülnek, hogy a hadosztály-parancsnokság elérje a Kezdeti Műveleti Képességet, amit majd a Teljes Műveleti Képesség elérése követ, a tervek szerint 2023-ban.

A város célja, hogy az ide érkező katonák a Székesfehérváron eltöltött idő alatt a város polgáraiként is éljenek.  Ehhez az önkormányzat is örömmel hozzájárul és segíti, hogy a katonák jól érezzék magukat a városban. Denis Tretinjak elmondta, két éve él Székesfehérváron, és már a megérkezése óta otthon érzi magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában