Óvatosan a zebráknál!

2022.06.16. 17:30

A gyalogos balesetek mintegy 40 százaléka kijelölt gyalogátkelőhelyeken történik

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága Zebra terv néven indította el a gyalogosbalesetek elkerülését célzó kampányát, amely idén is három napon át tartott az országban. A megyeszékhelyen is több helyen ellenőriztek a rendőrök.

Borsányi Bea

Fotó: NAGY NORBERT

A balesetmegelőzési ellenőrzések főként a gyalogosok - mint védtelen közlekedők - biztonságára fókuszálnak minden évben. Ezek során a rendőrség nagy figyelmet fordít nemcsak a gyalogosok, de a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére is, amely történhet testkamera, drónok és civil járművek alkalmazásával is.

A korábbi években jellemzően évente átlagosan 2500 gyalogost ütöttek el a magyar közutakon, közülük 150 ember vesztette életét. Az utóbbi két évben ugyan csökkent ez a szám, nagyságrendileg 2000 járókelő sérül meg balesetben, de még mindig több, mint 100 gyalogoselütés végződik tragédiával. A gyalogosokat érintő baleseteken belül a korábbi években 900-1000 esetben maguk a járókelők okozták a balesetet. Ez a szám az elmúlt két évben valamelyest csökkent, nagyságrendileg 600-ra. Ez azt jelenti, hogy a gyalogosokat érintő balesetek több mint 30 százalékát maguk idézték elő. Mindemellett az is figyelemre méltó, hogy ezek a balesetek közel 40 százaléka kijelölt gyalogátkelőhelyeken történik, és megközelítőleg 3 százaléka halálos kimenetelű.

Székesfehérváron a Székesfehérvári Rendőrkapitányság munkatársai végeztek ellenőrzéseket a héten kedden, szerdán és csütörtökön. A rend őrei több helyen is feltűntek a városban a zebrák környéként, így például a Móri úton, a Palotai úton, a Széchenyi-Horváth István, vagy a Budai-Gáz utcák kereszteződésében. Kovács László rendőrőrnagy, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Forgalomellenőrző Alosztályának vezetője lapunk kérdésére elmondta, a három nap alatt több mint száz esetben szankcionáltak – figyelmeztettek, vagy büntettek - a rendőrök. Ezek között voltak gyalogosok, kerékpárosok és autóvezetők is. Arra most itt ne térjünk ki, hogy a zebrán kerékpárt hajtva átkelni szabálytalan! Az őrnagy kiemelte, az elmúlt években látványosan javult a közlekedési morál a zebráknál, az autósok a legtöbb esetben megadják a gyalogosoknak az elsőbbséget. Továbbra is gond viszont a vezetés közbeni mobiltelefon használat, ami figyelmetlenséghez, gyalogosgázoláshoz is vezethet. A gyalogosoknál pedig megfigyelhető, hogy sok eseteben nem a zebrát választják az úttesten való átkelésre, képesek akár egy forgalmas, négysávos úttesten is átszaladni, ha úgy gondolják, rövidebb úgy az út, vagy időt spórolnak ezzel a művelettel. Ez is veszélyes lehet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában