18 mintával

2022.06.23. 19:00

A Bakony nagy büszkeségei szerepeltek a fehérvárcsurgói borversenyen

Idén is a Kaszap István Központban tartotta meg borversenyét a település. A vacsorával egybekötött szakmai eseményt ez alkalommal is a két borlovag, Bernáth Miklós és Rajki Péter szervezte.

Palocsai Jenő

A helyi borverseny és a bormustra ügyét 2013-ban karolta fel Bernáth Miklós és Rajki Péter

Forrás: Palocsai Jenő / FMH

Június 18-án este került sor a fehérvárcsurgói borversenyre, amely a szervezők szerint jó alkalom arra, hogy a gazdák megkóstolhassák egymás borait, és persze arra is, hogy a Móri borvidékről érkező szakemberek is górcső alá vehessék a szőlősgazdák nehéz, de gyönyörű munkájának eredményét.

Ahogy azt a korábbi években megszokhattuk, most is Bernáth Miklós és Rajki Péter vállalta magára a verseny szervezésének, levezénylésének feladatát. A házigazdák tagjai a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrendnek, így nem meglepő, hogy ezen szervezetből is hívtak elismert szakembereket a borok zsűrizésére. Gábor Csaba, a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend nagymestere, Dömötör János, az egyesület nagytanácsának a tagja és Garber Csaba, a Lincz pincészet borásza döntötte el, hogy melyik milyen értékelést kap a százpontos rendszerben.

Ez alkalommal 18 borminta került az ítészek poharaiba, és bár a februári bormustrán 33 bort mutattak be a helyi termelők, de az előminősítőnek is betudható tél végi esemény erősen megszűrte a mezőnyt, így a most induló 8 termelő csakis a legjobb borait nevezte be a versenyre, függetlenül attól, hogy isztiméri, bodajki vagy fehérvárcsurgói gazdáról van szó.

A szakmai estén 9 fehér-, 3 rozé-, 1 habzó-, 1 siller- és 4 vörösbor került a kóstolókelyhekbe. A bírálóbizottság által adott pontszámok alapján született eredményeknek köszönhetően egy pinot noir rozé lett a legeredményesebb bor, mely nagyaranyat és mellé a móri borrendtől egy különdíjat kapott. Emellett aranyérmet kapott még további 12 bor, és öt ezüstfeliratú oklevél is gazdára talált.

Rajki Péter elmondta:

– Az otelló szőlőből készült rozé-, siller- és habzóborok is kiválóak voltak, és a zsűri kiemelte, hogy jól kezelt szép borok érkeztek a versenyre, és hogy évről évre fejlődés tapasztalható, valamint azt, hogy az itt szerepelt borok más rangosabb borversenyen is megállják a helyüket.

Mint megtudtuk, Rajki Péter merlot-ját külön kiemelte a zsűri, ami szakmailag is alátámasztotta azt, hogy jó döntés volt ezt a tételt megválasztani a bodajki kegyhely vörösborának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában