Félretolt lájkvadászok

2022.05.23. 17:30

Van, aki nem videózni akar: a csókakői származású Fináncz Dominik életet mentett

A 21 éves Fináncz Dominik a szokásos módon rótta az utat a Margit hídon át. Éppen a barátnőjével beszélgetett Budára tartó sétája során és bár eleddig mindig azt a felét kedvelte jobban, ahol a biciklisáv van, valami hirtelen ötlettől vezérelve átment a másik oldalra, és már messziről észrevette, hogy a vízirendőrség hajója megállt a híd alatt. Akkor még nem tudta, miért, ám hamar kiderült. Dominik így emlékezett vissza a pillanatra:

Palocsai Jenő

Forrás: Bors

– Az elkanyarodó híd szegletében észrevettem egy srácot, aki a korlátnál állt és páran már körbeállták, sőt, videózták. Először azt hittem, valami turista, és az utazótársa éppen azt kamerázza, hogy ő túl van a korláton. De aztán ott volt a vízijárőr hajója és összerakva rájöttem: itt valami nagy baj van. Egy lány már szóval tartotta a fiatalt, de nem mentem el mellettük, én is odaléptem és próbáltam rá hatni. Nem ismertem, így felajánlottam neki mindent, hogy bejöjjön onnan. Ha akarja, megiszunk egy sört, vagy eszünk valamit, de egy ölelést is kilátásba helyeztem, hátha arra van szüksége. Igyekeztem tréfálni is, hogy oldjam a feszültséget, de azt mondta az ajánlataimra: én nem érek annyit.

Akkor már könnybe lábadt szemekkel fogta a fiatal a korlátot, háttal a víznek, de mégis közel a szilárd talajhoz, ugyanis a legrosszabb helyet választotta, tudtuk meg Fináncztól, aki erről így vallott:

– Az eset éppen ott történt, ahol a híd lába van, így azonnal arra gondoltam, hogy ha itt leesel, barátom, akkor esélyed sincs a túlélésre. Persze erről hallgattam, csak azzal törődtem, hogy valahogy lebeszéljem az ugrásról, legalább addig, amíg meg nem érkeznek a helyszínre a rendőrök. Míg mások kamerázták, várva a sok megosztást érő pillanatot, én inkább arra gondoltam, hogy meg kell akadályozni, bármi áron, mert ha ennek én szemtanúja leszek, sosem tudom majd kiverni a fejemből. Az élet szép, nem éri meg eldobni.

A csókakői származású Fináncz Dominik életet mentett
Forrás: A család

Aztán oldódott kissé a hangulat, így a korláton túl álló is beszélni kezdett, mint kiderült, a fiú életét a drog és a játék töltötte ki, így egyre kevesebbet járt dolgozni. A szüleivel emiatt vitába keveredett és így került az utcára. Dominik a tárgyalás alatt biztonságos távolságot tartott, hogy a kapcsolat is megmaradjon, de közben meg ne ijessze a fiút. Ezalatt a helyszínre érkezett egy rendőr őrnagy, aki feltette a nagy kérdést Fináncznak: Behúzzuk? Aztán gyors mérlegelést és további rendőrök érkezését követően megragadták az öngyilkosjelöltet az adrenalintól és a segíteni akarástól túlfűtött megmentők, és pillanatok alatt, játszi könnyedséggel átemelték a korláton a kétségbeesett fiatalt, akinek ideje sem volt ellenkezni vagy kapálózni.

Fináncz felhívta az apját, hogy elmesélje neki az esetet, majd kiposztolta egy Facebook-csoport oldalra, ahol, mint mondja, vegyes volt a fogadtatás:

– Volt, aki azt írta, hogy ő bizony továbbsétált volna. Egy másik kommentelő meg szinte kérdőre vont, hogy miért nem hagytam inkább meghalni? Kiakadtam ezektől, ahogy azoktól a hozzászólásoktól is, melyek szerint önjelölt hős vagyok. Megmondtam nekik, hogy nem vagyok hős, ez nem hősiesség, ez a normális és én csak tettem, amit kellett.

Mint megtudtuk, Dominik már máskor is került hasonló helyzetbe. Volt olyan, hogy a pólójánál fogva rántott vissza egy fülhallgatós gyalogost a villamos elől, ám ez az eset jobban megrázta és ezért további tervei vannak:

– Azóta is sokat gondolok rá és szeretnék segíteni, hogy fel tudjon állni a padlóról, akár a saját példámmal alátámasztva, hiszen én is voltam többször reménytelennek tűnő helyzetben. Mindig van kiút és mindig lehet változni, változtatni, ha az ember igazán akarja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában