Frissen Fejérből

2022.05.17. 07:10

Vadkerítést építenek Bakonycsernyén

Vadkerítést építenek, hogy hatékonyan megóvhassák a szőlősgazdák egész éves munkáját. Most a terület két oldalára húznak vadhálót, de vannak további fejlesztési tervei is az önkormányzatnak.

Palocsai Jenő

Északi és nyugati oldalról is kerítést építenek

Forrás: Önkormányzat

A nagyközségben még a nehézségek és az alacsony szőlő­árak ellenére is kitartanak a gazdák, így még mindig leg­alább 200 pince üzemel a településen és ezek jelentős része az Iznai dűlőben található, tudtuk meg Turi Balázstól. Csernye polgármestere elmondta: – A szőlősgazdák többször jelezték önkormányzatunk felé, hogy a szőlők és gyümölcsfák hajtásait, terméseit gyakran pusztítja a vad, ezért pályázatot nyújtottunk be kerítés építésére az Iznai dűlők északi és nyugati részének védelmében. A közel 16 mil- lió forintos támogatásnak köszönhetően megkezdődhetett az összesen 1680 méter hosszú kerítés építése, melyhez akác- oszlopokat és ponthegesztett vadhálót használnak. 
 

A település vezetőjének beszámolójából kiderült, hogy a kerítésen a Dózsa és a Kossuth utca felől lesznek nyílások, ahol a közlekedés biztosított lesz a későbbiekben is. Ezeket az átkelési pontokat vadriasztókkal látják el, hogy az állatok ott se tudjanak bejutni a szőlőskertbe. 
Ezzel azonban még nem valósult meg a tökéletes védelem, így további terveik is vannak. Turi ezzel kapcsolatban azt mondta: – Önkormányzatunk célja, hogy az egész terület elkerítését megoldja, valamint, hogy további infrastrukturális fejlesztéseket hajtson végre. 
A nagyközség a végleges védelem érdekében további pályázati lehetőségeket keres, de sokan már most is bíznak a jelenleg kiépítés alatt álló kerítés hatékonyságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában