Negyedik alkalommal

2022.05.06. 17:30

Turisztikai évadnyitó: átadták a Velencei-tóért díjat, s a szakma szólt a vízszabályozás lehetőségeiről is

Lukács László néprajzkutató vehette át idén a Velencei-tóért díjat a Velencei-tavi turisztikai évadnyitón. A térség szőlészeti, borászati és történelmi jelentőségű kutatásai és összegző munkái okán méltán érdemelte ki az elismerést. Az évadnyitó fő kérdése pedig egyértelmű volt: a tó jövője és a vízszabályozás lehetőségei kerültek szóba.

S. Töttő Rita

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Negyedik alkalommal kerülhetett sor a térségben immáron hagyományos eseménynek számító Velencei-tavi Turisztikai Évadnyitóra, melyet Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselőjének köszöntő szavai után Gulyás Gergely képviseletében ezúttal Janó Márk, a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára nyitott meg, mégpedig e szavakkal:

- Fontos helyszín ez a gyönyörűen megújult épület és a közeli tó, hiszen sok mindent segít végig gondolni az ország turisztikai helyzetével kapcsolatban.  Emlékeztet arra, hogy nehéz időszakon vagyunk – reményeink szerint – túl. Véget érni látszik a COVID időszaka, amely megrémített sokakat, megbénított sok mindent. Szinte hibernált állapotból kellett, kell újjáépítenünk az életünket, és lendületbe hoznunk az ország gazdasági, kulturális és turisztikai vérkeringését, és mintha mindez nem lenne elég, a szomszédos országban háború dúl, amely újabb kihívások elé állít bennünket.  Ugyanakkor figyelmeztet is, arra, hogy van bőven feladat, amely megoldásra, orvoslásra vár – fogalmazott az államtitkár, majd a térség kiemelkedő fejlesztései után rátért arra, ami mindenkit foglalkoztat – országos és kormány-szinten is: 

- Tavaly kritikussá vált a tó vízszintje, és e jelenség mellett nem mehetünk el szó nélkül. Tisztában vagyunk azzal, hogy a tó vízpótlásának megoldása égetően fontos feladatunk. Számolnunk kell azzal, hogy a klímaváltozás hatására aszályos időket élünk, kiszámíthatatlan és esetleges a természetes víz utánpótlás, amely nem csak a vízszint csökkenésben látszik meg, de nagyon komoly gondokat okoz a gazdálkodóknak is. A tó vízének utánpótlására stratégiára van szükség, amelynek kidolgozása folyamatban van. Áder János köztársasági elnök munkacsoportot is létrehozott erre a célra 

– mutatott rá Janó, majd tolmácsolta Gulyás miniszter üdvözletét, „aki a Velencei-tó térségének is elkötelezett támogatója, amelyet az is igazol, hogy védnöke a Velencei-tóért díjnak”.

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

„Szívügyének tekinti a Velencei-tó környezetének, hagyományainak népszerűsítését”

A vízügyi-szakmai előadások során a Velencei-tó vízszintjének lehetséges szabályozási módjait vázolták a szakemberek (erről később részletesen beszámolunk), majd pedig sor kerülhetett a Velencei-tóért díj átadására. Lukács László néprajz-kutató vehette át idén az elismerést, hiszen rendkívül széleskörű munkásságának egy fontos szelete kapcsolódik a térséghez. Méltatásából kiderült: a Velencei-tó térségéhez közvetlenül több mint 20 publikációja köthető. Többek között az Édes szőlő, tüzes bor, a Velencei-tó környékének szőlő- és borkultúráját bemutató kötet, a velencei szőlőhegy népi hajlékairól és a velencei-tó néprajzáról szóló könyvfejezetek, ismeretterjesztő cikkek Vörösmarty nevéről, a velencei Halászházról. A környékbeliek ismerik, tisztelik, szeretik, kutatásait a fiatal generációk forrásként használják munkájukhoz. Közreműködésével készültek az Orbán-napot és a Velencei-tó néprajzi emlékeit bemutató értékőrző filmek. Több szállal kötődik Kápolnásnyékhez is, az egyik első, Vörösmarty-emlékeket bemutató kötet társszerzője, írt a Kresz Máriához kötődő megemlékezésekről, legutóbb pedig a Vörösmarty Emlékház története című kiadványban publikálta kutatómunkájának eredményét. Az elismerést megszavazó kuratórium tehát azért is méltónak tartotta arra, hogy a díjazottak sorába emelje, mert „szívügyének tekinti a Velencei-tó környezetének, hagyományainak népszerűsítését.”

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A díjazott köszönetében kiemelte L. Simon Lászlót, akivel számos helyi munkában együtt dolgozhatott, s aki „mindig további feladatokat keresett”, ezzel is fejlesztve a Velencei-tó térségét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában