Biztonság a meredek utcákban

2022.05.26. 19:00

Szolgálati lakások épülnek, megújul a sportcsarnok – avagy jelentős fejlesztések Alcsútdobozon

Cölöpökkel erősítették meg a támfalat, nincs veszélyben a partfal, felújítják a sportcsarnokot, s szép terveket kovácsolnak a patinás régi községháza hasznosítására. Tóth Erika polgármester a pályázatokat összegezte.

Zsohár Melinda

Több pályázatot is benyújtottak a településen az újabb fejlődés érdekében

Forrás: Fehér Gábor / FMH-arcív

Szép fekvésű a Váli-völgy ezen falva, csakúgy, mint a többi – dimbes-dombos, a középen húzódó utcákat szőlőhegyek ölelik körbe. Igaz, több helyütt mindig is óvatosan szemlélték a meredek partfalakat, néhol biztosan álltak a meredélyek, másutt meg kellett erősíteni őket. Természetesen ezek nem nagy hegyek, de az ott lakók biztonságát veszélyeztetik az omladozó löszfalak. Az elmúlt években érzékelhetően megváltozott időjárási viszonyok, különösen pedig a heves esőzések miatt bizonyos szakaszokon megsüllyedt a talaj. Alcsútdoboz Burgundia falurészén, a Fenyves utcában kellett megerősíteni az utat, illetve a partfalat. Az út egy része besüllyedt, dél-dunántúli szakemberek végezték el a speciális munkát, amelyhez tízmillió forintot nyert vis maior pályázaton az önkormányzat. Hat méter mélyre fúrtak-süllyesztettek le 28 darab 30 centiméter vastag vasbeton cölöpöt, amelyek megállítják a leomlást. Nincsenek veszélyben már sem az ominózus út menti házak, sem az alant lévő utca épületei.

A beruházások és kivitelezések kapcsán Tóth Erika elmondta, hogy ők is küzdenek az építkezéseknél tapasztalható problémákkal. Az elnyert pályázati összegekhez képest rohamosan emelkednek az építőanyagárak s a kivitelezői munkadíjak. Új bölcsőde építéséhez nyert el az önkormányzat 140 millió forint uniós támogatást, de már látszik, hogy nem lesz elegendő a kivitelezéshez ez a keret, egyelőre a megoldáson gondolkozik az önkormányzat. A Magyar falu programban szintén az óvoda és bölcsőde mellé nyertek el 30 millió forintnyi támogatást, de ehhez is részben újratervezés szükséges.

Forrás: Tóth Erika

A sportcsarnok felújítása a Magyar falu program pályázatán elnyert 18 millió forintból történik. A helyi iskolások is használják testnevelésórákon, s alkalmi átalakítással ünnepélyek, rangos események zajlanak benne. A parketta, a burkolat, egyes nyílászárók megújulnak, festik-mázolják a közösségi teret. Plusz 2,5 millió forintos bértámogatás révén közösségszervező foglalkoztatás vált lehetővé a csarnok kis helyiségeiben. Idén indul a szintén a Magyar falu programban elnyert két pályázat 50 millió forintos támogatásából az orvosi rendelő felett két lakás kialakítása – orvos, pedagógus, rendőr számára. Csapadékvíz-elvezetésre 70 millió forint támogatást nyertek el, jelenleg a tervek készülnek azokra az utcákra, ahol házakat, kerteket önt el a lezúduló víz. A polgármester asszony szerint ősszel meg tudják kezdeni a munkálatokat. A községben összesen 1,5 kilométernyi járda újult meg belügyminisztériumi pályázat révén a József Attila és a Szabadság utca egyes szakaszain 15 milliós támogatásból és ötmillió forint önerő révén. 

Turizmusfejlesztési pályázatra folyik gőzerővel az előkészítés a falu szívében álló, régi községháza hasznosítására, ami régóta várat magára. Az épületet renoválták néhány éve, de ez csak „szépségtapasz” volt a belül lerobbant ház állapotában. A helytörténeti körrel karöltve tervezi az önkormányzat a hasznosítást, mintegy 300 millió forintos költségvetéssel. A helyiségekben helytörténeti kiállítás, Fekete Ildikó hímes tojásai, az 1882-ben alapított Alcsúti Tűzoltó Egylet történeti bemutatása kap helyet. Az Alcsúthoz kötődő Homoki Nagy István neves természetfilmes filmjeinek vetítését is tervezik a patinás községházában az arborétumi látogatók programjaihoz kapcsolódva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában