Technikum

2022.05.05. 17:30

Népszerű a szakképzés a diákok körében

Nyolcadik után a középfokú oktatásba továbblépők közül a legtöbben a technikumok mellett döntöttek az idén, adta közre az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

FMH, Majer Tamás

Biztos elhelyezkedést jelent a technikumi végzettség, de a felsőoktatásba is be lehet jutni ezekről a képzőhelyekről

Fotó: Mirkó István

– A jelentkezési adatok alapján a szakmát és érettségit egyszerre adó intézményeket bármilyen más iskolatípust magasan előzve a felvételizők több mint 42 százaléka választotta – írták.

A közlemény szerint a szakképzési rendszerben a nyolcadikosok már az egyetemekre való továbblépést is kínáló végzettséget biztosító technikumok vagy a mélyebb szakmai tudást nyújtó szakképző iskolák közül válogathatnak.

A szakképző iskolákban három év alatt minden szükséges ismeret megszerezhető a biztos elhelyezkedést és tisztességes bért garantáló pályakezdéshez. Szakirányú továbbtanulás esetén előnyt jelent a felsőoktatási felvételin, ha valaki technikumból érkezik.

Az intézményekből a gazdasági szereplők elvárásai szerinti tudással, gyakorlati tapasztalattal felvértezve kikerülő fiatalok hozzájárulnak a vállalkozások hatékonyabb működéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában