Frissen Fejérből

2022.05.12. 08:20

Nehéz évtized az Európai Unió mögött: előadás az MCC-n

Magyar választás, orosz–ukrán háború és francia elnökválasztás – milyen hatása van ezeknek az eseményeknek Magyarország Európai Unióval, Franciaországgal és a V4-ekkel fenntartott kapcsolatára?

Héjj Vivien

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fenti kérdésekre is válaszokat adott angol nyelvű előadása során Rodrigo Ballester, a Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője, aki a magyar országgyűlési választás politikai üzenetéről, Magyarország és az unió kapcsolatáról, a francia elnökválasztás hazánkra gyakorolt hatásairól és az USA helyzetéről is beszélt. 

– Úgy gondolom, hogy az Európai Unió elmúlt tíz éve tulajdonképpen a krízisekről szól. A 2008-as pénzügyi válságkor az Európai Unió kisegítette Görögországot, aztán jött a migrációs válság, utána jött a Brexit – hogy utóbbi jó vagy rossz hír-e, azt nem tudjuk, de teljesen váratlanul ért mindenkit. 

A Brexit után azt gondoltuk, hogy picit fellélegezhetünk, de jött a Covid, ami tulajdonképpen rosszabb volt, mint az előző összes. Amikor úgy gondoltuk, hogy levehetjük a maszkot, akkor jött a háború. Nem gondoltuk, hogy ez bekövetkezik, nem tudjuk, hogy mi lesz ennek a kifutása, milyen gazdasági hatásai lesznek – fogalmazott Ballester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában