Némileg kisimulhatnak a ráncok

2022.05.04. 11:30

Megoldódni látszik a fehérvári Vörösmarty Társaság rejtélye

Leomlott vakolat, kopott falak, kihűlt helyiségek, a nagyteremben heverő megviselt könyvek és papírok magukon hordozzák a viharos időszak nyomait, ám a felkelő Nap reménysugarai már beszűrődnek az ablakon az ország egyik legrégebbi irodalmi közösségének székhelyén.

Kecskés Zoltán

Bobory Zoltán elnök a Vörösmarty Társaság nagytermében, a megmentett értékeik gyűrűjében

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Kossuth utca 14. szám alatt, ahol az üzletközpontba is be lehet menni, hosszú ideig komoly munkálatok folytak az emeleti részen, lakásokat alakítottak ki. A több mint százéves épület egyik földszinti, még önkormányzati tulajdonú részét a Vörösmarty Társaság bérli, mely igencsak megsínylette a fölöttük lévő építkezést.

Történt ugyanis, hogy 2020 augusztusában az irodahelyiségben vakolatomlás volt, vélhetően azért, mert egyrészről a bontás következtében „megmozdult” (a már régóta felújításért kiáltó) épület, másrészről a tetőcsere miatti fóliatakarást a viharos szél felszakította, így az esővíz könnyen utat talált magának. A következő hetekben, hónapokban tovább romlott a helyzet, újabb mennyezeti részek szakadtak le, és a társaság otthona lakhatatlanná vált, berendezések, technikai eszközök mentek tönkre, így a város önkormányzata segítséget nyújtva igyekezett ideiglenes menedéket biztosítani, térítésmentesen a társaság rendezvényeinek. Hol a Hiemer-házban, hol a városházán vagy éppen a technika házában találtak ideiglenes otthonra – tudtuk meg a Vörösmarty Társaság elnökétől, Bobory Zoltántól.

– Hálásak vagyunk a segítségért, de ez hosszú távon nem megoldás. A Vörösmarty Társaság az idők kezdetétől fogva itt „lakik”, ez a székhelye. A helyszín összeforrt a nevünkkel, a létünkkel, itt szeretnénk maradni, hiszen a társaságnak lételeme a külön „közösségi tér”, ahol a tagok társasági életet élhetnek. Ennek hiányában félő, hogy meddig maradhatunk együtt, tehát a létünk a tét! Minden erőmmel azon vagyok, hogy ez a csúfság ne történhessen meg; hogy a kiegyezést követően, 1867-től még Vörösmarty Kör néven kezdődő, több mint 150 éves történelmünk továbbíródhasson – tette hozzá a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett irodalmi vezető, aki töretlenül bízik benne, hogy közel két év után sikerül előrelépniük. A kényes helyzetet szerinte az okozza, illetve okozta, hogy a helyreállítási munkálatok költségeit a kivitelező vagy a bérbeadó (önkormányzat) állja majd.

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az üggyel kapcsolatban Székesfehérvár önkormányzatához fordultunk, ahonnan a következő megnyugtató és előremutató levelet küldték el szerkesztőségünknek:

„A Vörösmarty Társaság egy, a város tulajdonában álló ingatlanegyüttest használ, amiért a piaci árnál jóval kisebb összegű bérleti díjat fizet. Működéséhez pedig éves szinten további 8,6 millió forint támogatásban részesül, amihez még jelentős összegű könyvkiadási támogatást is kap az önkormányzattól. A város minden belvárosi épület felújításának örül, annak pedig különösen, ha ez nem közpénzből történik. A megvalósult beruházás során a kivitelezőnek felróható károkért a kivitelező tartozik felelősséggel. A nem a kivitelező hibájából felmerülő költségek finanszírozáshoz pedig 27 millió forintot biztosított az idei költségvetésében az önkormányzat. Emellett – ingyenesen – több esetben is helyet biztosított az irodalmi misszió számára ezen időszak alatt.”

Minden jó, ha a vége jó – a közösség léte érdekében ebben reménykedünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában