Frissen Fejérből

2022.05.03. 07:10

Megkezdődött a pákozdi katolikus templom felújítása

Összességében 1,7 milliárd forintból újult meg részben vagy egészben száz templom és egy kápolna Fejér megyében az elmúlt kormányzati ciklus ideje alatt.

Tihanyi Tamás

A toronysisak cseréjével kezdődik a templom újjászületése

Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Természetesen ez nem nyugtatta meg azokat, akik kimaradtak abból a sorozatból, hiszen például Pákozdon nagy a baj, a helyi Szent József katolikus templom tornya komoly felújításért kiált. Minap végre megkezdődhetett a munka. 


Nagy Mihályné, a pákozdi katolikus egyházközség világi elnöke lapunknak azt mondta: elsőként a kupolát szeretnék felújítani. A munkálatok a napokban elkezdődtek, az érintett terület köré kerítést húztak. Azt még nem tudják, a templom tornyát miként emelik majd le a felújítás során: nem biztos, hogy ehhez helikopterre lesz szükség. Nagy Mihályné hozzátette, az egyházközösség sokat köszönhet az önkormányzat támogatásának és a korábbi adakozásoknak, például a Honvédség és Társadalom Baráti Körének. 


A toronysisak cseréjére lesz tehát most lehetőség, ennek érdekében először az állványokat szerelték össze, mielőtt leemelik a kupolát. A munkához első körben 15 millió forintot folyósított a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a fennmaradó költségeket pedig az egyházmegye biztosítja majd. 


A katolikus templom szentélye a 14. században román stílusban épült fel, az egykori sekrestyebejárat és a szószékhez vezető ajtó kőkerete tanúskodik a régmúltról. Az addigra romos templomot 1720-ra átépítették, majd Szent József tiszteletére felszentelték, aztán 1912-ben kibővítették. A régi szentélytől északra, későbarokk stílusú talapzaton áll Nepomuki Szent János kőszobra: a szent is várja Isten házának újjászületését. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában