Szolgálat, „nonstop”

2022.05.23. 09:30

Halász Attila alezredes országos presztízsű elismerésben részesült

A megyei rendőr-főkapitányság tevékenység-irányítási központjának (TIK) vezetője, Halász Attila alezredes országos presztízsű elismerésben részesült. Az Év TIK Osztályvezetője díjat az ORFK budapesti székházában vehette át.

Tóth Sándor

Halász Attila lett az év legjobb ügyeleti irányítója: évente több száz embernek segítenek

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mit jelent az ön számára az Év TIK Osztályvezetője díj? 

–Az elismerést egy összehangolt csapatmunka eredményeként értékelem, amiben közvetlen vezetőim, beosztottaim, az ORFK-n szolgálatot teljesítő szakirányítóim és a többi megyében szolgálatot ellátó TIK osztályvezetők is jelentős szerepet játszottak. Külön öröm számomra, hogy az elismerést nem vezetői, hanem azon szakirányítóim javaslata alapján ítélték oda, akiknek szakmai ismereteire, véleményére, emberi hozzáállására mindig is felnéztem. 

Mennyiben más a tevékenység-irányítási központ funkciója, feladatai, mint a korábbi ügyeleti szolgálaté? 

– A legjelentősebb különbség, hogy az országban két helyen hívásfogadó központokat alakítottak ki. A korábbi rendszerben a 112-es segélyhívó számra érkező hívásokat a rendőrség ügyeletén kezeltük. Ez napi több ezer hívást jelentett. A jelenlegi rendszerben a hívásfogadó központokban szolgálatot teljesítő munkatársak fogadják a segélyhívásokat, amelyeket eljuttatnak az illetékes tevékenység-irányítási központokba. Több idő marad a szakmai feladatok elvégzésére, a közterületi rendőrök munkájának irányítására, az új technikai rendszerek kezelésére. A TIK-ek kialakítását követően a helyi rendőrkapitányságok ügyeletei megszűntek, a megyében egy tevékenység-irányítási központ működik, Székesfehérváron. Profi, az ügyeleti munkában jártas kollégák végzik ezt a tevékenységet. Az ügyeletesek azonnal a bejelentés helyszínéhez legközelebb lévő munkatársakat tudják küldeni, mivel valamennyi egység aktuális helyzetét látják. 

Hogyan képzeljük el kívülállóként a korszerű lehetőségeknek megfelelő, nonstop TIK szolgálatát? 

– Ez egy olyan egység, ahol számítógépek, monitorok, felügyeleti rendszerek, például elektronikus házi őrizeti rendszer segíti a feladatellátást. A rendszernek köszönhetően a közterületen szolgálatot ellátó egységek láthatók, külön meg tudjuk különböztetni a küldésben lévő vagy a szabad egységeket. Szükség esetén több település térfigyelő kamerarendszere is megjeleníthető. 

Milyen alternatív lehetőségei vannak a segélyhívásoknak? 

– Lehetőség van például a SYNC-1 Vészhelyzeti asszisztens, az E-Call hívás használatára. De a központok alkalmasak a bejelentések SMS-ben történő fogadására is. A bejelentések megtehetők mobilapplikáción – például 112 SOS hallássérülteknek – keresztül is. 

Mire számíthat a bejelentő, mennyi idő alatt kap rendőri segítséget, vagyis mennyi a leggyorsabb reakcióidő?

– Ha a 2022-es év első három hónapjának adatait nézem, Fejér megye vonatkozásában az átlagos kiérkezési idő az események helyszínére 18 perc 29 másodperc volt. Arra törekszünk, hogy ezt az időt még lejjebb vigyük, és a megye lakosai még gyorsabban jussanak hozzá a szükséges szakszerű rendőri intézkedéshez. Eredményes elfogások bizonyítják, hogy a megyénket elhagyó elkövetők elfogása is könnyebben szervezhető azáltal, hogy a környező megyék rendőri egységei is láthatóvá tehetők. 

Milyen eseményekben intézkednek, melyek a leggyakoribbak, és mi volt a legtragikusabb az utóbbi évben? 

– Az ügyeleten nincs olyan esemény, amellyel ne találkoztunk volna. Életellenes bűncselekmények, eltűnések – emlékezetesek, főleg, ha gyerekről van szó –, közveszéllyel fenyegetések és az elmúlt időszakban az illegális migrációval kapcsolatos események, ügyek feldolgozása jellemző. Ezek összetett rendőri intézkedéseket igényelnek, szoros együttműködést a szakterületek, egyes esetekben a társszervek munkatársaival. Az elmúlt időszak legösszetettebb és legszomorúbb eseménye a 2021. augusztus 15-én 4.50- kor az M7-es autópályán bekövetkezett autóbusz-baleset, amelyben összesen 56 személy sérült meg, és sajnos a helyszínen nyolcan, a kórházban pedig egy személy hunyt el. Ennél a tragédiánál a helyszínen is jelen voltam, és meggyőződhettem arról, milyen összehangolt, tervszerű munkát végeznek rendőrkollégáim és a társszervek: az OMSZ, OKF, a közútkezelő munkatársai. 

Mi a helyzet a téves hívásokkal, álriasztásokkal, bombariadókkal, s milyen következményekre számíthatnak az elkövetőik? 

– A jelenlegi rendszernek köszönhetően zaklató, téves hívások nem kerülnek már a tevékenység-irányítási központokba. Valótlan bejelentésekkel találkozunk, de az állampolgároknak tisztában kell lenniük, hogy a valótlan bejelentésükkel szabálysértést követnek el, ami akár elzárással is büntethető. A bejelentések hanganyagai a rendőrségi törvény alapján tárolhatók, ezért könnyen bizonyítható, ki, mikor, milyen tartalmú bejelentést tett. Országos szinten elmondható, a zaklató vagy a rendőrségre nem tartozó bejelentések száma csökken, az ORFK és a megyei munkatársak által végrehajtott intézkedéseknek köszönhetően. A bombariadók mindig jelentős többletfeladatot rónak a rendőri szervekre. Megnyugtatom az olvasókat, hogy az ilyen cselekmények elkövetőit a rendőrségnek nagy arányban sikerült beazonosítani, s velük szemben kezdeményezni a szükséges intézkedéseket. Az ilyen jellegű események bűncselekménynek minősülnek. 

Végül egy utolsó, de fontos kérdés: mivel lazít a feszesnek mondható szolgálat mellett? 

– A szakmai munkám mellett a családom, illetve a hobbim, a labdarúgás szeretete teszi színesebbé az életemet. A magyar rendőr-labdarúgóválogatott szakvezetője vagyok, egy ütőképes rendőrválogatott kialakításán is dolgozom. Ezzel a csapattal fő célom a 2023-ban Angliában megrendezendő rendőr labdarúgó Eb nyolcas döntőjében történő részvétel, ugyanis erre az Eb-re magyar rendőrcsapat még sohasem jutott ki.

Kalandvágyból lett nyomozó
Halász Attila a rendőrség állományába 1987-ben szerelt fel. Dolgozott közlekedési járőrként, volt körzeti megbízott, nyomozó is. A Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi tagozatán 1995-ben végzett. A diploma kézhezvételét követően a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűn­ügyi osztályára került. Ezt követte a megyeszékhelyi ügyeleti osztály, és 2013 óta a tevékenység-irányítási központ osztályvezetője. Mint mondta, hivatását kalandvágyból választotta, ő is szeretett volna nyomozó lenni, betörőket, veszélyes bűnözőket elfogni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában