Menekülési gyakorlat

2022.05.18. 17:20

Füstbe burkolózott a mozi és a teteje

Menekülési gyakorlatot és tűzoltó bemutatót tartottak a salakos parkolóban és a plázában. Ezek segítségével igyekszik felhívni a tűzoltó, illetve rendvédelmi szakma iránt érdeklődő fiatalok figyelmét a katasztrófavédelem.

Palocsai Jenő

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A középiskolás diákok szerdán reggel nem az iskolapadba ültek, hanem a Cinema City kettes vetítőtermében foglalták el a lehajtható vörös foteleket. Nemcsak az időpont volt a rendhagyó, hanem a film is, ugyanis a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósága által készített bemutató videókat láthatta az ifjú közönség. Égő autókat, házakat és beavatkozó tűzoltókat mutattak a filmek, miközben műfüstön vágott keresztül a mozigép fénye.

Aztán a tűzjelző hangjára megindult az épület kiürítése a menekülési útvonalakon, illetve az oldalsó tűzlépcsőn keresztül. Ezzel kapcsolatban Sallai László tűzoltó alezredes a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta: – Több céllal indítottuk el ezt a napot. Az egyik az volt, hogy ellenőrizzük a bevásárlóközpontok, mozik biztonságos működését. A tűzriadó tervre ráfűztünk egy kiürítési gyakorlatot. Az épületet megadott idő alatt elhagyták, így elmondható, hogy a mozik működése továbbra is biztonságos és ellenőrzött körülmények között zajlik.

A szimulációnak az is része volt, hogy pár önként jelentkező diák már nem jutott ki időben a lefelé vezető lépcsők felé. Ők a füstölő tető felé menekültek, ahonnan létrás kocsival mentették ki őket a tűzoltók, egészen a Palotai út aszfaltjáig.

A murvás parkolóban aztán folytatódott a pályaorientációs nap. A diákoknak bemutatták, hogy hogyan működik a műszaki mentés a közlekedési baleseteknél. Itt kaphattak olyan információkat is, hogy egyrészt hogyan előzhetők meg a balesetek, másrészt arról, hogy ha már megtörtént, akkor hogyan viselkedjünk, mit tegyünk?

Sallai alezredes hozzátette: – Fontos célunk volt, hogy középiskolás korú fiataloknak próbáljunk olyan pályaorientációs impulzusokat adni, melyeknek köszönhetően később érdeklődni fognak a rendvédelem iránt. Tapasztalataink szerint azok a fiatalok nyitottabbak, akik már találkoztak ebben a korban ezzel a területtel, esetleg bevonták őket interaktív gyakorlatokba. Igaz, ennek le kell ülepednie, de sok huszonéves visszatér hozzánk azok közül, aki valaha nálunk töltötte közösségi szolgálatot vagy pedig a közép- esetleg főiskolai gyakorlatot.

A kirendeltségvezető hangsúlyozta: – Egy ilyen gyakorlat azért is hasznos, mert közeleg a fesztiválszezon és jó, ha minél többen tudják,  hogy veszély esetén mit kell tenni, mire kell figyelni, mik azok a biztonsági jelek, és hogy milyen utasításokat kell, követni, illetve végrehajtani és persze úgy, hogy közben ne alakuljon ki fejetlenség vagy pánik.

A salakos parkolóban tartott bemutatón megismerkedhettek a fiatalok a légzésvédelmi készülékkel, porral oltóval, látták, hogyan darabolnak szét egy autót, hogy kimenthessék belőle a sérülteket, de volt még tálcatűz, és öltözési-, valamint tömlőgurító verseny is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában