Az évek igazolják őket

2022.05.19. 07:10

Fehérvár ismét köszöntötte katonáit

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör helyi szervezete szerdán rendezte éves közgyűlését.

Tihanyi Tamás

A Gyuricza-gyűrűt idén Nagy György (képünkön balra) és Francsics Ottó vette át Varga József országos elnöktől (jobbra)

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A 27 éves, 170 tagú szervezet összesítette az elmúlt időszakban végzett tevékenységét, mindazt, ami számukra is nehézséget okozott a járvány éveiben, majd feltérképezték, melyek lesznek a jövő feladatai. Cél, hogy kidolgozzák Fehérvár úgynevezett ellenálló-túlélő képességének stratégiáját, ez a munka már folyamatban van. A HTBK mint résztulajdonos biztosítja a pákozdi katonai emlékpark munkájának szakmai feltételeit is.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének a pákozdi katonai emlékparkhoz kötődő szakmai munkáját minősíti a tény, amely nem csekély eredmény, hogy a létesítmény nevében Görög István ügyvezető minap vette át az Év emlékhelye elismerést. Gyűjtik az anyagi forrásokat Rákóczi Ferenc szobrának megvalósításához, az alkotás – várhatóan októberben – a székesfehérvári Rákóczi úton lesz majd felavatva. Szervezik az Emlékparki Nyár elnevezésű rendezvényt, az ifjúsági programokat, a Honvéd Fesztivált. Görög István, a szervezet alelnöke beszámolójában hangsúlyozta, egyik fontos céljuk az egyesület tagságának erősítése. Jövőre lesz a honvédség születésének 175. évfordulója, de már most el kell kezdeni a felkészülést, hogy méltó programokkal fogadhassák a látogatókat. Sándor Zsolt altábornagy – akit éppen szerdán léptettek elő –, arról szólt, hogy a HTBK-val a továbbiakban is nagyon fontosnak tartja az együttműködést, majd a korábbi, tizenöt éve erről szóló szerződést egy újabb aláírással, Karsai Béla elnökkel újította meg. A tábornok ezután elismerést adott át Sorosy Tamásnak, Sajner Gyulának és Szabó Lászlónak.

A Vörösmarty Színházban huszonötödik alkalommal került sor a Fehérvár köszönti katonáit elnevezésű ünnepi estre a Helyőrségi Zenekar közreműködésével. A Gyuricza-gyűrűt, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör országos szövetségének legnagyobb elismerését idén Nagy György a sárospataki, valamint Francsics Ottó, a hevesi tagszervezet elnöke vette át Varga József országos elnöktől. Cser-Palkovics András polgármester az egykori Magyar Királyi 17. Székesfehérvári Honvéd Gyalogezred parancsnokáról, Sipos Gyula ezredesről elnevezett díjat ebben az esztendőben Topor István ezredesnek nyújtotta át.

A városvezető megköszönte Benkő Tibor leköszönő honvédelmi miniszter munkáját, aki "mind katonai, mind kormányzati pozíciójában partnere és szövetségese volt Fehérvárnak", majd hozzátette: "Köszönöm minden fehérvári katona szolgálatát, teljesítse azt bárhol az országban és a világban, városunkra mindig számíthatnak biztos hátországként és támogató otthonként". 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában