Szelíd zöldítés és közösségformálás

2022.05.04. 17:14

Fát ültettek a jövő jegyében Óbarkon

Karcsú korai juhar elültetésével zárult az Agrárminisztérium településfásítási programjának második üteme a község szívében. Zambó Péter államtitkár megismételte a híres mondást: aki fát ültet, az hisz a jövőben.

Zsohár Melinda

Forrás: Kricskovics Antal

A napokban szállítják ki az állami tulajdonú Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. szakemberei az utolsó településekre az elültetendő fákat a kormány zöld programja jegyében. Az utóbbi két évben 1350 településen 36 ezer sorfát ültettek el, a pályázatok révén Fejér megyében 46 településen 1332 fát. A jelképes záró eseményen Mészáros Kartal polgármester, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Petrin László, a Fejér megyei kormányhivatal főigazgatója és az államtitkár is szerszámot ragadtak az ünnepélyes programzáró alkalmával.

A hajdani általános iskola helyén ültették el a faültetési program jelképes lezárásaként a lombhullató juhart. A közeli települések iskoláiba járnak a gyerekek, ám a felújított óvoda büszkesége Óbaroknak, mondta el Mészáros Kartal polgármester lírai köszöntőjében.

Az „én falum-érzése” egyre erősödik Óbarok és a vele egy közigazgatáshoz tartozó Nagyegyháza lakóiban, mondta el a polgármester. A gyökereiből a földbe kapaszkodó fákhoz hasonlította az érzelmi gyökereikkel lakóhelyükhöz ragaszkodó embereket Mészáros Kartal. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő személyes momentumként említette meg, hogy a soproni erdészeti szakközépiskolában érettségizett, s bár később másfelé vitte élete útja, kötődése a természethez, s főként a fákhoz, az erdőkhöz, megmaradt. A módszeres faültetés a fák természeti és gazdasági értékén túl társadalmi szerepet is betölt, tükrözi a közösség összetartó erejét, mondta. Hangsúlyozta: a magyar kormány klíma- és természetvédelmi politikája zöld, ám nem „méregzöld”, miként azt egyes körök követelnék. Az állami erdőgazdaságok minden újszülöttnek tíz fát ültetnek, mintegy 5-600 hektárnyi fásult területté állt össze a sok-sok egyedi ültetés.

Zambó Péter agrárminisztériumi államtitkár beszámolt róla, hogy az ország 10 ezer fő alatti településeinek közel felében ültettek 10-30 őshonos fát. A vidékfejlesztési program támogatása a gyengébb minőségű földekre is támogatást nyújt e célra. A kormányzat 2030-ra 27 százalékra növeli az ország fával borított területeinek nagyságát. Az Agrárminisztérium országfásítási programjához csatlakozott a Mol-Új Európa Alapítvány, s március 1-jén, a Neked Zöldül akciójában több ezer sorfát ajánlott fel a 10 ezer fő feletti települések számára. A regisztrált városok kiválaszthatják és igényelhetik az ősszel ültetendő fajokat, tájékoztatott a további lépésekről Zambó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában