Frissen Fejérből

2022.05.03. 07:00

Érettségi 2022 - A magyar feladatsort könnyebbnek értékelték az átlagosnál a Fejér megyei diákok

Összességében az átlagosnál könnyebbnek értékelték a megkérdezett megyei fiatalok az idei magyarérettségi feladatait. Ma a matematikával folytatódik a próbatétel.

Zsohár Melinda, Héjj Vivien, Palocsai Jenő, Baráth Eszter

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Jubiláló középiskolákban vizsgáztak 

– A kifutó szakgimnáziumi képzés negyvenkét diákja tett írásbeli vizsgát magyarból – mondta el Bottlik Zoltán, a hetvenéves bicskei intézmény vezetője, mely a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vajda János Technikum nevet viseli. – Nehezített pályán teljesítettek diákjaink, a két év alatt kilenc hónapig online oktatásban részesültek, elismerés jár nekik érte, nem volt könnyű. A 12/a. osztályos, rendészeti szakos, bicskei Valencsik Dóra hamar elkészült az írással. Marad az ötödik technikusi évben is a Vajdában, később a katasztrófavédelem területén kíván elhelyezkedni – egyébként önkéntes tűzoltó, a bátyja hivatásos, s később diplomát szeretne szakterületén, majd tanítani leendő rendőrök, tűzoltók képzésében. Szabó Magda Tűzgolyó című novelláját választotta elemzésül, korábban nem olvasta, de még a vizsgahelyzetben is hatást gyakorolt rá a lírai hangvételű írás. Elmesélte, hogy a vizsga előtti napon talált egy négylevelű lóherét. Reméli, szerencsét hoz a ritka növény. 

Valencsik Dóra egy négylevelű lóherét talált a vizsga előtt
Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A tíz éve alapított „falusi” iskola, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola három csoportjában – gimnázium, technikum, esti képzés – ötvenketten érettségiznek, mondta el Bányai György igazgató. A közismereti tárgyakon kívül többek között földrajz, biológia, informatika, vizuális kultúra, valamint mezőgazdasági ismeretek, vendéglátóipari szaktárgyak szerepelnek az érettségin, és heten sportismeretekből vizsgáznak. Előrehozott nyelvi érettségit tesz húsz 10–11. osztályos diák angolból, németből, többségük emelt szinten. 

Megkönnyebbült mosolyok a Ciszterciben 

Középszintű feladatlapokkal indították az érettségi hetét a Ciszterci Szent István Gimnáziumban vizsgázó diákok. Mint az igazgatótól, Orosz Ágostontól megtudtuk, az intézményben 96 végzős diák tanul, volt, aki közép, és volt, aki emelt szinten adott számot tudásáról. 12 óra után néhány perccel már többen is a feladatlap végére értek, s a termet elhagyó diákok arcán őszinte mosoly és megkönnyebbülés látszott. 

– Könnyebb volt, mint amire számítottam. Eleinte nagyon izgultam, de amikor megkaptam a feladatlapot, megkönnyebbültem. Számomra a novellaelemzés volt a legnehezebb, a szövegértés könnyebben ment – mondta a vizsga után Tihanyi Karolina. Hasonlóan nyilatkozott Szabó Evelin is, aki számára pozitív csalódás volt a magyar feladatsor, nehezebbre számított. A második feladatlapon a novellaelemzést választotta, mint mondta, összességében egyszerű, megoldható feladatokkal találkozott.

 – Már korábban volt előrehozott érettségim, ezért nem voltam túl stresszes, nagyjából már ismertem a vizsgahelyzetet. Szerintem jól sikerült, nem volt olyan nehéz, mint amire számítottam. A gyakorlati szövegalkotást választottam. Arról kellett írnunk, egy iskolaigazgató egyesíteni szeretné, melyik osztály mikor menjen kirándulni, és ez ellen kellett érvelni – mesélt az első vizsganapról Sinka Csenge Veronika. 

Egyszerűbb volt, mint várták – mondta Sinka Csenge Veronika és Szabó Evelin
Forrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Északon is fel volt adva a lecke

 – Megfelelő felkészültséggel vágott neki magyar írásbelinek a két nappalin és az egy estin tanuló osztály, melyekben hatvan fő adhatott számot tudásáról – összegzett lapunk érdeklődésére a móri Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, Birkás Krisztina. Az iskola kapujában a Bodajkról érkező, estin végző Pocker család jött velünk szembe. Az édesanya, Pockerné Marton Ilona is belevágott úgy az iskolába, mint az érettségi vizsgába: – A kor előrehaladtával már nem biztos, hogy tudok fizikai munkát végezni, így akkor talán hasznát veszem az érettséginek. Emellett ezzel is támogattam a fiamat. 

Pockerné Márton Ilona és fia, Pocker Zalán ugyanazon a napon vágott neki az érettségi kihívásainak 
Forrás: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Az édesanya a szövegértési feladattal könnyen megküzdött, ám az elemző rész már lényegesen nehezebb volt. Fia, Pocker Zalán a reménybe kapaszkodott a vizsgán. Elmondása szerint a magyar sosem volt az erőssége, így kicsit nehézkes volt a fogalmazás. Kiss-Kovács Eszter a novellaelemzést választotta: – Ez a feladat szimpatikusabb is volt, és egyszerűbbnek is tűnt, mint a két vers összehasonlítása, mert ha a próza esetében az öt epikus elemet megkeressük, akkor könnyen elemezhető a mű. Eszter barátnője, a bakonycsernyei Pápai Zsanett Kármen a Szabó Magda-szöveg érzelmi hatását helyezte dolgozatának középpontjába. 

A Ciszterci Szent István Gimnáziumban közös ima előzte meg a feladatok megoldását 
Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Emelt szinten már nem választhattak

 A Teleki Blanka Gimnázium adott helyet a magyarból emelt szinten érettségizőknek is, köztük Király István Gábornak, a Teleki Blanka Gimnázium 12.b osztályos tanulójának. – Vegyesnek gondolom, egyszerre volt viszonylag nehéz, de voltak viszonylag egyszerű feladatok is – mondta Király István Gábor, amikor a feladatlappal kapcsolatban kérdeztem. 

A telekis Király István Gábor emelt szintű érettségit tett 
Forrás: gaborfeherphoto / Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az emelt szinten érettségizők nem választhatnak feladatot, számukra kötelező a verselemzés és a reflektáló szöveg megalkotása is. A Teleki Blanka Gimnázium végzős diákja szerint a verselemzés volt az egyik legnehezebb feladat, hiszen, mint mondta, Pilinszky János alkotása nehezen értelmezhető volt. Gábor úgy gondolja, a magyarérettséginél a legnehezebb meghatározni, hogy melyik évben volt könnyebb vagy nehezebb, mégis azt mondta, az idei talán egy kicsit könnyebb volt, mint a korábbi esztendők feladatai. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában