Frissen Fejérből

2022.05.13. 20:00

Bármit képesek vagyunk elhinni, ha elég sokat halljuk: az összeesküvés-elméletek társadalmi hatásai

Csütörtökön este tartották a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi munkabizottság közéleti klubjának Összeesküvés-elméletek és társadalmi hatásaik című rendezvényét, melynek előadója Pintér András, a Szkeptikus Társaság elnöke volt.

Hajdú Marianna

Pintér András érdekes példákat is hozott

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Magyarországon a szkeptikus mozgalom és a tudomány módszertanának megismerésével és szélesebb körben való elterjesztésével, illetve az áltudományos nézetek és hasonló furcsa elképzelések kritikus vizsgálatával foglalkozik a társaság. A szkeptikus mozgalom Magyarországon Fehérvárról indult, 1995-ben tartották az első szkeptikus találkozót, majd 2006-ban megalakult a Szkeptikus Társaság. 

Pintér András egy olyan témát mutatott be, amelynek komoly hatása a mai társadalmi életünkre erősen érezhető. Mindig létezett, de az utóbbi időben felerősödött, ami a különféle technikai eszközök és a média elterjedésével magyarázható. Széles körben elterjedt, sokak által ismert elméleteket osztott meg, mint például Diana hercegnő halálának körülményeit, ami köré szintén a politika által jól megszervezett merényletet szőtt a világ, miközben egy ittas sofőr okozta a két utasának halálát. 

De tökéletes összeesküvés-elméletet lehetett alkotni arról, hogy a katolikus egyház két évezreden keresztül eltitkolta azt a tényt, hogy Krisztus felesége nem más volt, mint Mária Magdolna, ami elég volt egy könyv és egy film megszületésére. Az álhírek összeesküvés-elméletekké válását nem könnyű megakadályozni, de nem lehetetlen, szükség van hozzá önismeretre, önfegyelemre és empátiára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában