Frissen Fejérből

2022.05.02. 16:33

Az első szabadon választott miniszterelnökre emlékeztek Mányon

Antall Józsefről, a rendszerváltoztatás utáni első, szabadon választott miniszterelnökéről emlékezett meg a Mányi Közösségért Egyesület. A politikus első köztéri szobrát a községben avatták fel 1996-ban.

Zsohár Melinda

Forrás: Tolnai Eta

A település szervesen kötődik a néhai miniszterelnökhöz, akinek első magyarországi köztéri szobrát Domonkos Béla szobrászművész alkotta meg, helyi kezdeményezésre. A mányi néhai idősb Szabó Zoltán tekintette szívügyének az 1989-ben úttörő szerepet vállalt politikus emlékének ily módon történő megörökítését.

Az ünnepség a művelődési ház előtt álló szobor megkoszorúzásával kezdődött, majd Marinovich Endre professzor, Antall József kabinetfőnöke (1991-94) előadásával folytatódott. A történész bemutatta a néhai miniszterelnök családját, beszélt nevelkedéséről, tanulmányairól, 1956-os szerepléséről, majd annak következményeiről. Szólt a hallgatás és felkészülés hosszú éveiről, a rendszerváltoztatásról és Antall megválasztásának körülményeiről, illetve a kormányázásáról. Az előadás a közönség soraiból felmerülő kérdések megválaszolásával zárult a magát „lélekben tizenötmillió magyar miniszterelnökeként” aposztrofált miniszterelnökről.

Forrás: Tolnai Eta

Marinovich Endre professzor a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgató-helyettese, Antall József fiktív naplójának (1315 nap) szerzője és az Antall József Baráti Társaság elnöke. Kutatási területe a rendszerváltoztatás politikatörténete és gazdaságtana, Antall József és Boross Péter kormányának tevékenysége (1990–1994). A későbbi politikai bizalom kettejük között tanár-diák kapcsolatból származott - a rendszerváltás után számos politikai összefogás és közös társadalmi cselekvés így született, hiszen új politikai-szellemi elitnek kellett kialakulnia a negyven év kemény, majd puha diktatúra után. A pártok is különböző eszmei irányzatok mentén szerveződtek újra, a legmeghatározóbbak kerültek elsőként a parlamentbe. (Közülük több azóta meg is szűnt a harminchárom év alatt.) Marinovich a budapesti Eötvös József Gimnáziumba járt és érettségizett, ahol Antall József tanítványa volt.   


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában