Frissen Fejérből

2022.05.05. 17:41

Az Alba Innovár robotja, Higi érkezett a kórházba a Kézhigiénés világnap alkalmából

Minden évben május ötödik napján tartják a kézhigiénés világnapot. Ennek apropóján különleges vendég érkezett a Szent György Kórházba, hogy a dolgozók felelevenítsék a kézfertőtlenítés folyamatát.

Baráth Eszter

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kézhigiénés világnaphoz évek óta rendszeresen csatlakozik a székesfehérvári kórház is. A program koordinátora, a Higiénés osztály főorvosa, Pásztor László meghívására idén az Alba Innovár robotja, Higi érkezett az intézménybe. A reggelt a II. Belgyógyászati Osztályon kezdte, a nap folyamán pedig valamennyi osztályt meglátogatott a robot, hogy a dolgozókkal átismételjék a kézfertőtlenítés folyamatát, amellyel számos olyan fertőzés elkerülhető, amely összefüggésben van az egészségügyi ellátással.

Pásztor László a program során többször kiemelte, hogy az egészségügyi dolgozóknak bármikor meg kell tudniuk csinálni a kézfertőtlenítés folyamatát, éppen ezért nem lehet elégszer elismételni. Mint mondta, azt tapasztalta, hogy az emberek bármit könnyebben megtanulnak, ha egy kis mondókét, vagy dalt társítanak a mozdulatsor mellé, ezért van az, hogy ő is gyermekversek soraival próbálja még jobban rögzíteni a folyamatot a dolgozókban. A főorvos elmondta, örül annak, hogy idén különleges vendéggel tarthatták meg ezt a programot, mivel a megszokott dolgokra hamar rá lehet unni, viszont az újdonság hatására jobban megjegyezhető ez a nap és a kézfertőtlenítés fontossága.

A kézhigiénés világnaphoz évek óta rendszeresen csatlakozik a székesfehérvári kórház is. A program koordinátora, a Higiénés Osztály főorvosa, Pásztor László meghívására idén az Alba Innovár robotja, Higi érkezett az intézménybe
Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A munkavállalók azt is ellenőrizhették, megfelelően fertőtlenítették-e a kezeiket. Ebben egy szkennergép nyújtott segítséget, ami több éve áll a kórház rendelkezésére. A Semmelweis Szkenner egy mesterséges intelligencián alapuló szoftvert alkalmaz, ami azonnal kiértékeli, a kezünk hány százalékát fertőtlenítettük, és melyek azok a felületek, amelyek kimaradtak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában