Legyen gazdag a termés

2022.05.25. 20:33

A szőlő védelmét kérték az utolsó fagyosszenttől Enyingen

Május 25-én ünnepeljük Szent Orbán napját. A hagyomány szerint Orbán az utolsó fagyosszentek egyike.

Hajdú Marianna

Szélben és esőfelhők alatt kérték Orbántól a kíméletes időjárást

Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Orbán a fagyosszentek utolsója, a szőlőművelők, kádárok és kocsmárosok félve tisztelt patrónusa. Elsősorban a fagyok és a nemkívánt időjárás ellen kérték segítségét. A jeles napon díszes poharakból, üvegekből fogyasztották a bort, és poharaikat az ő tiszteletére ürítették.

Nem történt ez másként az enyingi szőlőhegyen sem szerda este. Az Enyingi Borkedvelők Rendje tagjai körében Viplak Tibor, Enying polgármestere mondott köszöntőt a szőlőhegy bejáratánál lévő Szent Orbán szobor mellett.

A néphagyomány szerint, ha Orbán megvédte a termést a fagytól, akkor borral locsolták meg a szobrát a gazdák, ha viszont fagykáruk lett, akkor megvesszőzték, de akár sáros vízzel is leöntötték.

Lindmayer Miklós káplán atya és Makra Zsolt református lelkipásztor kértek áldást és védelmet az idei termésre, gazdákra, megjelentekre, családjaikra, hogy ne csupán csak a földi értelemben vett jó legyen a célunk, hanem az isteni értelemben is. Majd együtt imádkoztak az egybegyűltekkel.

A hagyományoknak megfelelően teltek a poharak finom helyi borral és ürültek Orbán tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában