Fájdalom és döbbenet

2022.04.14. 11:30

Tesszük, ami csak tehető - Csúcson a segítség a pákozdi logisztikai központban

A Baptista Szeretetszolgálat két éve avatta fel logisztikai központját Pákozdon, és azt mondták, ezzel újabb szintre emelhető a rászorultak ellátása.

Tihanyi Tamás

Egyedül a történelem ellen… A tiszabecsi iskola tornaterme

Forrás: Tihanyi Tamás

Kevesen gondolták, mennyire drámai módon váltja valósággá ezt az elméletet a történelem, egy újabb háború, amely a szervezet „öregjeinek” már ki tudja, hányadik olyan konfliktusa, amely egyre mélyülő humanitárius válsággal fenyeget. A pákozdi logisztikai központ mintegy kelet felé kinyújtott karja a mátészalkai telephely, ahonnan akár Tiszabecs, Lónya, Barabás, vagy – leggyakrabban – Beregsurány könnyedén elérhető. Ezek a határátkelőhelyek az elmúlt hetekben fontos helyszínei lettek az Ukrajna felé irányuló segélyezésnek.

A remény és a biztonság felé: határátlépés után Tiszabecsen
Forrás: Tihanyi Tamás

A régi rendszerben egy határállomás felé haladva természetes volt az izgalom, manapság már könnyeddé vált ez, de Ukrajna felé még könnyen felbukik a torokból a régi szorongás vegyszere. Hiába ez az ötödik utam a háború óta, hiá­ba ismerem már arcról a legtöbb vámost, ez nem egy laza menet, időben sem az. Persze érthető az ellenőrzés alapossága, a vámosok és katonák feszültsége, hiszen hadban áll az ország.

Menekültek az áldozatokért imádkoznak a kárpátaljai Szolyván, egy istentiszteleten
Forrás: Tihanyi Tamás

Kárpátalja magyar falvai mára megteltek a Kelet-Ukrajnából menekülő emberekkel. Némelyik szörnyű történeteket mesél, némelyik csak maga elé bámul, mered a semmibe, ha mozog, mint egy gép, úgy teszi. Kútba dobott, megerőszakolt gyerekekről és asszonyokról, agyonlőtt férfiak­ról szólnak a történetek. A kelet felől menekülők úgy sodorják magukkal a holtak árnyait, a fájdalmat és a depressziót, akár egy tavaszi vihar a falevelet. De a kárpátaljai magyarok kitartanak, igyekeznek ellátni az érkezőket, közben próbálják megőrizni, amit egy élet munkájával megteremtettek maguknak, és bíznak az anyaország eddig bölcsnek bizonyult politikájában.

Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök a tiszabecsi határnál 
Forrás: Tihanyi Tamás

Amíg a csapat egyik része Kárpátalján osztotta a segélyt, addig kollégáik a budapesti BOK-csarnokban várták az oda érkező menekülteket. Egy ideig azt hitték, kitört a béke, ám délutánra aztán több százan érkeztek. Szívet szorító volt látni a családok drámáját. A déli frontvárosból egy szál ruhában hét hónapos babával jött el az anyuka, másik kislánya olyan éhes, hogy az asztalon lévő pizza láttán nem tud szót fogadni, várni. Aztán megjelentek az örökké elégedetlenkedő határ menti, visszatérő asszonyságok is a sok pulyával. Még Los Angelesből is érkezett segítő, akinek harkovi zsidók voltak az ősei, aztán látogatást tett egy államtitkár, majd jöttek észak-karolinai önkéntesek. A nehéz nap végére általában nagyon elfáradnak a segélymunkások, de hálás szívvel gondolnak arra, hogy talán sehol máshol a világon nem telt volna olyan jól számukra az a nap, amely éppen ott találta őket, ahol éppen voltak és szolgáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában