Frissen Fejérből

2022.04.24. 20:00

Sárkányok Szent György napján – Mezőszentgyörgy névnapját ünneplik

A Balaton felől érkező sötét felhők ugyan előrevetítették, de mégis mindenkit a meglepetés erejével ért, amikor nyakunkba szakadt az ég. Aztán amilyen hirtelen jött, úgy a zivatart szinte minden átmenet nélkül fel is váltotta a szikrázó napsütés. Szent György rendet tett!

V. Varga József

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Mezőszentgyörgyön nem véletlenül időzítették a Szentgyörgyi napok megnyitóját éppen április 24-ére. Megérkezett hát sárkányölő Szent György, aki végleg meghozza a tavaszt – amint a népi regula tartja. A Magyar Néprajzi Lexikon gyűjtéséből tudjuk: nálunk és a szomszéd népeknél egyformán e napon történt az állatok első kihajtása. A jószágokat szalmatűz füstjével megfüstölték, amelynek elsősorban a rontás elhárítása volt a célja. A népi hagyományban április 24-e, Szent György napja pásztorünnep és a mágikus varázslatok ideje is.

A hagyományos Szentgyörgyi napokat április 24-étől 30-áig rendezi meg a község önkormányzata. Az ünnepélyes megnyitót és a Születések fája elültetését vasárnap tartották a művelődési háznál.

– Nagy dolog a családok és a település életében, ha gyermekek születnek. Ma abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben született gyermekek tiszteletére a Születések fáját elültessük – hangsúlyozta megnyitójában Lánginé Csík Angéla polgármester. – Azaz az ültetést az eső miatt a jövő hétre halasztjuk, ahogy mondani szokás: ami késik, nem múlik. A három esztendőre vonatkozóan háromszor két nyírfát ültetünk majd el a lánykák és a fiúcskák köszöntéseképpen.

Az említett három év időszakában 48 gyermek született az 1355-ös lélekszámú Mezőszentgyörgyön. A díszes emléklapok névsorban álltak az asztalkán: Bozsoki Imre nevétől kezdődően egészen Vida Ketrin Nelli nevéig. Feliratuk szerint mindazokat köszöntve, akiket a mai napon az emléklap átadásával jelképesen is a falu polgárává fogadnak.

A gyerekek a játszóházban múlatták az időt
Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

„Az otthon ott van, ahová hazatér a szíved” – hirdették a dokumentumok Emily Murdoch amerikai írónő gondolatát is. No és ne feledkezzünk meg az apróságoknak járó plüss ajándékról sem, stílszerűen a zöld színű kis sárkányokról. Sárkány-bárkány – ahogy jó pár éve korábbi szépségkirálynőnk becézte a mesebeli jószágot.

A változékony időjárás miatt a szervezők a kis vidámparkot a művelődési ház nagytermében rendezték be. Mara, Milán, Vivien – és számos társuk – örömmel forgolódott a színes játékok között. Nagy népszerűségnek örvendett a csúszda, a kisvonat, a hintaló, a talicska, de a prímet kétségtelenül az ugrálóvár vitte. Hogy az arcfestésről ne is beszéljünk!

A Szentgyörgyi napok további programjai:

Hétfő (április 25.) 17 óra: Bibliai nőalakok – Szűcsné Novák Mária tűzzománcműves kiállítása és könyvének bemutatója a művelődési házban.

Kedd (április 26.) 17 óra: Beszélgetés Müller Péter Sziámi költővel a falu szülöttjéről, Eötvös Károlyról és műveiről a községi könyvtárnál (esőhelyszín: művelődési ház). Házigazda: Tóth Andrea, a település jegyzője.

Szerda (április 27.) 17 óra: „Kicsit (sem) szomorkás a hangulatom máma…” – zenés est Kamarás Iván színművésszel a művelődési házban.

Csütörtök (április 28.) 17 óra: Retró vetélkedő 3 fős csapatok részvételével a művelődési házban. 

Péntek (április 29.) 19 óra: Kabaréest a Mezőszentgyörgyi Amatőr Színházi Körrel (MASZK) – Pikáns jelenetek a társulat elmúlt 25 évéből a művelődési házban.

Szombat (április 30.) 16 óra: Közös májusfaállítás a tájház udvarán. A csűr alatt kézműves foglalkozás kicsinek és nagynak egyaránt, bemutatkoznak a legifjabb néptáncosok, és lesz táncház is. A Szentgyörgyi napok programjait tábortűzzel és szalonnasütéssel zárják. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában