A kórház kiválóságai

2022.04.23. 07:00

Kitüntetések átadásával ünnepelték Szent György napját

Két év kihagyás után újra emlék-­érmek, kitüntetések, szakmai elismerések átadásával ünnepelték Szent György napját a kórház dolgozói.

Héjj Vivien

Svédáné Sztrakay Krisztina (b1) és Szarvas József (b2) is Szent György Emlékérmet kapott

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A közel három évtizedes múltra visszatekintő ünnepség kezdetén a jelenlévők egy perc néma felállással emlékeztek azon kollégáikra, akik már nem lehetnek köztük. Bucsi László főigazgató köszöntőjében a kórház legszebb ünnepének nevezte a Szent György-napot. Felidézte a kórház névadójának történetét és emlékezetét, kiemelve a nevét őrző épületeket, és azon tárgyi emlékeket, melyeken megjelenik sárkányölő Szent György alakja.

– Kórházunkat Csalai Kégl György – akinek dédunokája jelen van – álmodta meg 1901-ben, akkor adták neki a Szent György Kórház nevet. Az 1950-es években a nevet elvették, majd 1991-ben Szabolcsi István főigazgató szervezett egy ünnepséget, melynek keretében visszaadták a nevét. 1994-től évente ünnepeljük Szent György napját – idézte fel a főigazgató, aki arról is beszélt, a dinnyési Szentek Falán januárban ő helyezhette el sárkányölő Szent György szobrát. A főigazgató érdekességként kiemelte, 1222-ben éppen Szent György napján, április 24-én adta ki II. András király az Aranybullát.

– Olyan két éven vagyunk túl, ami extra teljesítményt igényelt. Az egészségügyi ellátórendszer és a dolgozók kiválóan helytálltak. Az ünnep alkalmas arra, hogy egy pillanatra megálljunk, és visszagondoljunk ezekre az időszakokra – mondta beszédében Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese. Kiemelte, a járvány idején országos viszonylatban is kimondottan jól teljesített a fehérvári kórház.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő arról szólt, az erő, a kitartás, az önfeláldozás és a felelősségvállalás azok a szavak, amelyekkel a kórház dolgozói­nak munkáját jellemezhetjük. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, a Szent Pantaleon Kórház leköszönő főigazgatója köszönetet mondott a két kórház között fennálló példaértékű együttműködésért.

A Szent György Emlékérmet öten vehették át, köztük Botos Árpád (b2), Abkarovits Géza (b3) és Altorjay Áron (j3) 
Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Altorjay Áron, az Általános Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa előadásában idő­utazásra invitálta a jelenlévőket, és saját életéből vett humorral fűszerezett, ám komoly üzenetekkel bíró történetekkel örvendeztette meg hallgatóságát.

Az ünnepi eseményen Szent György Emlékérmet vehetett át Altorjay Áron osztályvezető főorvos, Abkarovits Géza főorvos, Botos Árpád főorvos, Szarvas József főorvos és Svédáné Sztrakay Krisztina vezető műtős asszisztens.

Továbbá díjazták az intézmény kiváló dolgozóit, kiváló ápolóit, valamint több dolgozó vehetett át főigazgatói dicséretet. Átadták a főorvosi és adjunktusi kinevezéseket, valamint átvehették elismeréseiket a Szent György-napi pályamunkák díjazottjai.

Az eseményen tiszteletét tette Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, Csalai Kégl Miklós, a kórház alapítójának dédunokája és Mészáros Attila alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában