Nagyköveti látogatás az Aba-Novák-pannónál

2022.04.08. 08:30

Jelenleg is fontos a kétoldalú kapcsolat

Franciaország magyarországi nagykövete, Pascal Andreani Székesfehérvárra látogatott, ahol rendhagyó tárlatvezetés keretében tekintette meg Aba-Novák Vilmos Magyar–francia történelmi kapcsolatok című pannóját.

Baráth Eszter

Pascal Andreani (balra) vasváris diákokkal együtt nézte meg az alkotást a Csók István Képtárban

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Csók István Képtárban Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója köszöntötte Pascal Andreani magyarországi francia nagykövetet, Károlyi György korábbi franciaországi magyar nagykövetet és Cser-Palkovics András polgármestert. Pokrovenszki Krisztián kiemelte, a múzeum számára nagy megtiszteltetés, hogy a francia–magyar kapcsolatok keretében a Szent István Király Múzeum is szerepet vállalhat, amihez nem is lehetne jobb helyszínt találni annál a teremnél, ahol Aba-Novák Vilmos magyar és francia kapcsolatokat bemutató pannója van kiállítva.

 

Károlyi György hangsúlyozta, a két nemzet közötti barátságnak újabb tanúbizonysága a nagykövet Fehérváron tett látogatása és felidézte az országok között évszázadokra visszanyúló történelmi és kulturális kapcsolatokat egészen napjainkig.

 

Pascal Andreani örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy láthatta a pannót, amiről elmondta, kivételes példája a francia–magyar közös történelemnek, és ezáltal Európa történelmének is. A nagykövet kiemelte, a két országnak jelenleg is számos közös érdeke van, hiszen Franciaország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. Ilyen közös érdekként emelte ki a védelempolitikai kérdéseket, a nukleáris, az energetikai és a mezőgazdasági kérdéseket. 

 

Izinger Katalin művészettörténész tárlatvezetés keretében mutatta be a pannót, valamint Aba-Novák Vilmos művészetét. Az 1937-ben állami megrendelésre a párizsi világkiállításra készült, 7-7 darabból álló, egyenként közel 8 méterszer 2 méter nagyságú alkotást a nagykövetek, a polgármester és a megjelent önkormányzati képviselők mellett a Vasvári Pál Gimnázium francia szakos diákjai és tanárai is megtekintették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában