Frissen Fejérből

2022.04.30. 07:00

Döntött a közgyűlés: megszűnik az Ybl Miklós Tagóvoda, folytatódik a KÉPES program

Parázs vitát szült a pénteki közgyűlésen az Ybl Miklós Tagóvoda megszüntetésére vonatkozó javaslat. A megszüntetésre vonatkozó határozati javaslatot nem szavazták meg az ellenzéki frakció képviselői.

Héjj Vivien

Díjátadóval kezdődött a képviselő-testületi ülés, balra Cseke Máté, jobbra Molnár János

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ünnepélyes díjátadóval kezdődött a legutóbbi képviselő-testületi ülés, átadták ugyanis a Székesfehérvár Közbiztonságáért-díjat. Ez évben Molnár János tűzoltó őrnagy, Cseke Máté főtörzsőrmester és Pintér László, a Székesfehérvári Városi Polgárőr Egyesület elnöke vehette át az elismerést.

Az ülésen Mészáros Attila alpolgármester részletesen beszámolt az Ukrajnából érkezett menekültek fehérvári ellátásával kapcsolatos intézkedésekről.

A Vörösmarty Színház igazgatójának megbízatása 2022. július 31-én lejár. Az önkormányzat által korábban kiírt intézményvezetői posztra egyetlen pályázat érkezett, amelyet a jelenlegi igazgató, Szikora János adott be. A pénteki közgyűlés egyhangúlag, húsz igen szavazattal támogatta Szikora János igazgatói megbízatásának megújítását, így a jelenlegi direktor két ötéves ciklus után újabb három évig, 2025. július 31-ig vezetheti a fehérvári színházat.

Döntés született a KÉPES program idei évi folytatásáról is. Sor kerül a Németh László Általános Iskola, a Kossuth Lajos Általános Iskola és a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarát újítják fel, valamint okostantermet alakítanak ki a Hétvezér Általános Iskolában.

Az egyik leghosszabban tárgyalt napirendi pontban a Rákóczi Utcai Óvoda Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodájának megszüntetéséről kellett szavaznia a testületnek. A határozati javaslat szerint az intézményrendszer átalakítását az évről-évre alacsonyabb gyermeklétszám indokolja. Az önkormányzati óvodákban a jelenlegi 3284 engedélyezett férőhelyből 2746 betöltött, a csoportonkénti átlaglétszám 22,8 fő. Ezen felül folyamatos nehézséget jelent a munkaerő-kérdés is, jelenleg az óvodapedagógusi álláshelyek 12 százaléka betöltetlen, és 2022. augusztus 31-ig további nyolc álláshely válik üressé nyugdíjazás miatt.

Márton Roland felszólalásában a pedagógushiánnyal összefüggésben arról beszélt, az egyetemeken is nagy a lemorzsolódás, valamint ritka az öt évnél tovább pályán maradó diplomás óvodapedagógus.

– Míg az elmúlt években 4800 körül volt az óvodapedagógia szakra jelentkezők száma, ez 2022-ben 2234-re csökkent, ami azt jelenti, hogy ez a pálya egyre kevésbé vonzza a fiatalokat. Nemcsak a képzési helyek száma az ok, hanem elsősorban az alacsony fizetések, ami az elmúlt években fokozatosan elmaradnak az egyébként nem túl jelentős általános iskola és középiskolai tanári fizetésekhez képest is. – fogalmazott az ellenzék frakcióvezetője, aki módosító indítványként javaslatot tett az illetékes miniszterhez tett javaslat kiegészítésére, amely az óvodapedagógusok gyors és jelentős fizetésemelését javasolja.

– Amit ön valóságként jelez, az távol van a realitástól – reagált az ellenzéki frakció vezetőjének gondolataira Mészáros Attila alpolgármester. Kiemelte, az intézmények 75-80 százalékos kihasználtsággal működnek, szinte nincsenek már 25 fő feletti létszámmal működő óvodai csoportok.

– Abban a költségvetésben, amit önök nem szavaztak meg – mondta az ellenzéknek címezve Mészáros –, az állam által meghatározottnál jóval több pedagógiai asszisztens finanszírozását biztosítja az önkormányzat. A tavalyi évben több mint 40 óvodapedagógusnak fizettünk plusz juttatást, az idei évben pedig a közgyűlés döntő többségének segítségével hűségjutalmat tudtunk bevezetni az óvodai és a bölcsődei szektorban is.

Az alpolgármester kiemelte, a friss diplomás óvodapedagógusoknak tavaly és idén is nettó 20 ezer forinttal többet fizet az önkormányzat, valamint azok az óvodapedagógusok, akik nem mennek el 40 év munkaviszony után nyugdíjba, havi nettó 50 ezer forintot fizet pluszban az önkormányzat.

A témához kapcsolódva Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő javasolta, hogy az önkormányzat biztosítson kedvezményes lakhatási lehetőséget a pályakezdő óvodapedagógusoknak. A felvetésekre reagálva Cser-Palkovics András polgármester elmondta, minden fizetésemelési javaslatot támogat. Hozzátette, az önkormányzat folyamatosan ír ki óvodapedagógusok számára elérhető bérlakásprogramot.

Hosszas vita után az óvoda megszüntetésére vonatkozó határozati javaslatra két ellenzéki képviselő, Márton Roland és Fazakas Attila nemmel szavazott, Ráczné Földi Judit és Barlabás András tartózkodott. A képviselő-testület elfogadta a határozati javaslatot, így 2023. augusztus 31-én megszűnik a tagóvoda telephelye. Az ingatlan a továbbiakban a többi gyermekkel együtt nem nevelhető autista gyermekek óvodai ellátását szolgálja.

Köztéri alkotások elhelyezéséről is szavazott a testület: a Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda Tulipános Tagóvodája épületének homlokzatán körbefutó tulipános motívum-fríz megalkotójának, Lantos Ferenc képzőművésznek szeretne emléket állítani az intézmény. Az emléktábla avatására a tervek szerint nyáron kerül sor.

Továbbá a város köztéri alkotással állít emléket a MOL Fehérvár FC tiszteletbeli elnökének, egykori legendás edzőjének, Kovács Ferencnek. Az egész alakos szobor a MOL Aréna Sóstó északi homlokzata előtti területen kap helyet.

A betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek száma országosan évről évre nő. Székesfehérváron 19 házi gyermekorvosi körzet működik 13984 fő ellátására, melyből jelenleg 4 betöltetlen. Az önkormányzat korábban pályázatot írt ki a székesfehérvári 13., 14. és 21. számú házi gyermekorvosi körzetek betöltésére. A 14. és 21. számú körzetek betöltésére nem érkezett pályázat. A 13. számú házi gyermekorvosi körzet és az ahhoz kapcsolódó iskola-egészségügyi feladatok ellátásra Papp Tünde Éva házi gyermekorvos nyújtott be pályázatot, melyet a testület pozitív elbírálásban részesített.

A testület döntött a Székesfehérvári Középiskola Campus II. ütem kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról. Az ütem a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium épületegyüttesének részleges felújítására vonatkozik, mely egyebek mellett tartalmazza a tetőszerkezet energetikai fejlesztését, a lapos- és terasztetők víz- és hőszigetelését, a tetőbevilágítók cseréjét, valamint vízelvezető-, a fűtésrendszer és a villamos hálózat felújítását.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában