Frissen Fejérből

2022.04.30. 10:00

Az év polgárőre lett Petőcz Ádám, az Úrhidai Polgárőrség elnöke

A napokban tartották meg a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség közgyűlését, melyre a megye valamennyi pontjáról várták a helyi polgárőr egyesületeket. Igen ám, de ez az alkalom nem csak egy újabb közgyűlés volt. Kitüntetéseket is átadtak, azoknak a polgárőröknek, akik önkéntes munkásságukkal kiérdemelték az elismerést.

Déri Brenda

Az év egyik polgárőre: Petőcz Ádám

Forrás: Petőcz Ádám

Az egyik ilyen polgárőr volt Petőcz Ádám, aki az Úrhidai Polgárőrség elnöke – 2019 óta. Néhány másik megyei polgárőr mellett ő volt az, akit a Év Polgárőrének választottak az eseményen. De vajon milyen tulajdonságokkal és munkamorállal kell rendelkeznie valakinek ahhoz, hogy elnyerje ezt a címet? Erről kérdeztük Ádámot, aki elmesélte, hogy az egyesületbe való csatlakozásától kezdve hogyan jutott el az elnöki pozíciójáig, majd a díj átvételéig. – Maga az egyesület húsz főt számlál és 2004 óta működik, én 2016-ban csatlakoztam be. Ehhez azontúl, hogy felnőttkorúnak és büntetlen előéletűnek kell lenni, szükséges elvégezni egy alapfokú vizsgát. Ezekkel a feltételekkel válhat valaki polgárőrré. 

Elsődleges feladatunk a település közbiztonságának őrzése és fenntartása. Éjjel-nappal járőrözünk és szorosan együttműködünk a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársaival, ha szükség van rá, segítjük a munkájukat. Többnyire lakossági bejelentésekhez, balesetekhez és útlezárásokhoz kell kimennünk, de tűzesetre is volt már példa korábban. Egy két évvel ezelőtti eset kitűnt a többi közül. Kaptunk egy bejelentést, hogy az Úrhidát és Szabadbat - tyánt összekötő úton az árokba hajtott egy személygépkocsi. Odaérve azt tapasztaltuk, hogy a gépjármű üres. Később kiderült, hogy az autót ellopták és a benne tartózkodók, beleértve a sofőrt is, droghatás alatt álltak, és így hajtottak az árokba. Rövid időn belül szerencsére előkerültek az elkövetők, az autót pedig visszajuttattuk a tulajdonosához – meséli Ádám, aki még 2019-ben lett a polgárőrség elnöke, amikor elődjének lejárt az ötéves mandátuma, és a tagok őt választották meg. 

Érdeklődtem, milyen plusz teendők hárulnak egy elnökre, mire elmondta, hogy a gazdasági feladatok mellett ő tartja a kapcsolatot a hatóságokkal, a katasztrófavédelemmel és az önkormányzattal, közgyűlésekre látogat el és koordinálja a járőrözés beosztását. Végül megkérdeztem, mit gondol, miért őt választották az Év Polgárőrének. – Minden erőmmel a haladáson, a fejlődésen dolgozom, és úgy érzem, ez jól látszik, ha visszatekintünk az elmúlt három év változásaira. Amióta belekerültem ebbe a tisztségbe, lett járőrautója az egyesületünknek, lovas egysége, rádiós kommunikációs eszköze, közvetlen rádiókapcsolata a rendőrséggel, és együttműködünk a katasztrófavédelemmel is – fogalmazott. Tervei a jövőre nézve is hasonlóan törtetőek, a szó nemes értelmében. Fejlődés és haladás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában