A Covid-zárlat utóélete

2022.04.26. 07:00

Alig ért véget, hamarosan újra nyitják az urnákat Fejérben

Még nem csitult el teljesen az országos választási kampány utáni közhangulat, máris indul egy újabb dömping, hiszen országosan közel 150 esetben írtak ki önkormányzati választást.

Kecskés Zoltán

Forrás: FMH-Archív / FG

Feltorlódtak a Covid-járvány alatti tilalom miatt a közigazgatási teendők, néhány hónap alatt nyolcvan polgármestert és több tucat képviselőt kell megválasztani országszerte. Első körben május 8-ra írtak ki időközi választásokat, majd június közepétől július közepéig szintén újabb voksolásokra kerül sor.

Nem képez kivételt ezen események alól megyénk sem: Etyeken május 8-án, Gyúrón június 26-án kerül sor polgármester- és képviselőtestület-választásra. Perkátán Somogyi Balázs 2020. szeptember 30-i hatállyal lemondott, helyére új faluvezetőt, míg Dunaújvárosban a 2. számú választókerület képviselője, Utassy Éva halála miatt van szükség újbóli választásra – július 3-án. Április 21-én volt egy éve, hogy a képviselő asszony eltávozott a földi világból. Így emlékezett meg róla a város önkormányzata hivatalos oldalán: „Utassy Éva szívügyének tekintette a dunaújvárosi idősek képviseletét. Mindenki problémája fontos volt számára, magáénak érezte, kereste rá a megoldást. Empátiáját, közvetlenségét mindenki tapasztalhatta, aki megszólította az utcán, vagy felkereste Őt gondjaival. Amíg tudta, még kórházi ágyából is körzete ügyeit intézte, míg végül a betegség legyőzte őt.”

Gyúrón a lehallgatási botrány gyanúja miatt került sor 2020. október 13-án a képviselő-testület feloszlására. Az általunk megkérdezett Szabó György képviselő szerint akkor egyszerűen olyan bizalmatlansági válságba került a testület többsége a polgármester iránt, amire nem lehetett más választ adni.

– A lehallgatással kapcsolatos rendőrségi nyomozásról az azóta eltelt másfél évben semmiféle hivatalos kommunikáció nem történt sem a rendőrség, sem a jegyző, sem a polgármester részéről a település lakossága, illetve a képviselő-testület felé. A jegyző megkeresésünkre levélben reagálva azt mondta, hivatalos rendőrségi megkeresést nem kapott az ügyben, így számunkra jelenleg is nyitott kérdés, hogy volt-e titkos lehallgatókészülék vagy sem a polgármesteri hivatal épületében. A feloszlatást követően nem szerettük volna cserben hagyni a falut, így mi a kirobbant ügy ellenére bejártunk ugyanúgy ülésekre, mint előtte. Az eltelt időszakban mi minden fejlesztést megszavaztunk, ami Gyúró érdekeit szolgálta. Véleményem szerint a Magyar falu program az utóbbi 30 év legjobb, vidéket támogató kezdeményezése! – fogalmazott a képviselő, aki elárulta, erősen gondolkozik azon, hogy újra megmérettesse magát.

– Még számomra is friss hír, hiszen április 12-én megtartott testületi ülésen jelentette be a jegyző, hogy kiírták az időközi választásokat. Bevallom, hogy ott motoszkál bennem a gondolat, hogy ismét elinduljak és képviselőként beteljesítsem a kitűzött céljaimat: a lakók számára is átláthatóbb, konstruktívabb együttműködés víziója lebeg a szemem előtt – zárta gondolait Szabó György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában