Frissen Fejérből

2022.04.22. 18:00

A nap ugyan nem sütött, de mindenképp forgott a bodajki óvodában

Borús időre ébredt Fejér megye április 22-én, a Föld napján.

Fodor Tímea

A magok már a helyükön, reméljük, jó nagyra nőnek

Forrás: Boda-Kiss Rita

A rossz idő ellenére azonban a kis városka óvodájában csodálatos hangulat uralkodott, mondhatni úgy is, zengett! A bodajki intézmény vezetőjének, Kállainé Héri Krisztina felkérésére érkezett a lurkókhoz Sándor Barbara, a SzékesZöldvár alapítója, hogy megismertesse a Katica, Napocska és Nyuszi csoport gyerkőceit egy csodálatos növénnyel, a napraforgóval. 

Barbara, miután köszöntötte a kicsiket, leült közéjük és elmesélt nekik egy általa írt tündéri történetet, melyből olyan hasznos tudás birtokába kerültek, minthogy a napraforgó gyökerei kivonják a szennyeződéseket a talajból, szirmai, teaként fogyasztva csillapítják a lázat, magjával pedig jól lakhatnak a madarak, valamint nem utolsó csemege természetesen az ember számára sem. Vitt is magával hántolt szotyolát, amit a gyermekek többsége ismert és kóstolt is már korábban, örömmel majszolták el a természet ajándékát. 

Az összes szotyi elfogyott, amit Barbara és az óvónénik körbeadtak 
Forrás: Boda-Kiss Rita

Ez a programnak csak az első fele volt. A második etapban a gyerekek saját kezükkel ültettek napraforgómagot, amit aztán haza is vihettek magukkal a nap végén, egy színezővel egyetemben, amin nyomonkövethetik kis magjuk fejlődését. Természetesen az óvoda sem maradt üres kézzel, nekik is jutott a szemekből, hogy ne csak otthon tudják nevelgetni növényeiket a gyerekek. Ehhez az óvónénik készítettek színes táblát, melyen figyelemmel tudják kísérni a napraforgó növekedését. Végezetül gyerekdalt énekelve ösztönözték a kis magokat a cseperedésre.

Kállainé Héri Krisztina mutatja a napraforgó fejlődésének fokozatait
Forrás: Boda-Kiss Rita

Barbara nem először járt a picúroknál, korábban például babot ültettek. Nagyon szereti ezt a közeget és élvezte a gyerekekkel eltöltött időt, akik végig nagyon nyitottan álltak az elhangzottakhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában