Egyre gyakrabban fordul elő

2022.03.16. 14:00

Van megoldás, ha valaki megkarcolja az autónkat és szó nélkül lelép!

Az elmúlt napokban több fehérvári arra panaszkodott, hogy valaki meghúzta, megkarcolta vagy megrongálta az autóját, majd nem hagyva maga után semmiféle elérhetőséget, távozott.

Déri Brenda

A cascót ajánlja a szakember

Fotó: Shutterstock

Volt, akiknek „csak” meghúzták az autója hátsó részét, és alig észrevehető a kár. Míg másnak olyannyira nekimentek, hogy a lökhárítója megkarcolódott, megrepedt, és egy jelentős darab ki is szakadt belőle. Ez utóbbit szerencsére az egyik utcai kamera rögzítette, így a tulajnak nem kell azon aggódni, hogy saját forrásból fedezze a károkat, fizet a biztosító.

 

De mi történik akkor, ha nincs kamera, vagy nincsenek szemtanúk? Mit tehet a tulajdonos? Ki fedezi a károkat?

 

Erről kérdeztük először a rendőrséget, majd a Magyar Biztosítók Szövetségét. Megtudtuk, csak abban az esetben tudnak intézkedni, ha a sértett feljelentést vagy bejelentést tesz náluk. – Amennyiben a tulaj a jármű megrongálása miatt a rendőrségen bejelentést vagy feljelentést kíván tenni, lényeges, hogy az tartalmazza a bűncselekmény vagy szabálysértés részletes leírását, lehetséges bizonyítékait, az esetleges tanúk nevét, és amennyiben ismert, elérhetőségét.

 

Bejelentését megteheti szóban, postai úton, ügyfélkapun keresztül elektronikusan e-nyomtatványon vagy fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott elektronikus dokumentumban. A nyomozó hatóság további adatokat szerezhet és gyűjthet be, amennyiben indokolt – árulta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

 

A MABISZ részéről Lambert Gábor kommunikációs vezető úgy fogalmazott, hogy nehéz bármit is tennie a biztosítónak, ha nincs meg a tettes, ugyanis erre a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem terjed ki. Éppen ezért ő a teljes körű biztosítást ajánlja, azaz a cascót, amely általában elemi és tűzkárra, töréskárra és lopáskárra terjed ki, köztük az ilyen esetekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában