Kiállítás: régi idők disznóvágásai

2022.03.07. 15:24

Újra kolbász, újra fánk Mezőszentgyörgyön!

A hétvégén rendezték a harmadik kolbásztöltő- és fánkfesztivált Mezőszentgyörgyön, a művelődési háznál – a megmérettetésen tizenegy csapat mérte össze kolbásztöltő tudását.

V. Varga József

Madarász Szilárdék (b) is „túl” a kolbásztöltésen

Forrás: Kiss Péter

A résztvevők valamennyien hagyományos családi receptek alapján készítették a paprikás kolbászt. A szervezők minden csapatnak öt kiló húst biztosítottak, abból kellett gazdálkodni – mondta el lapunknak Kiss Péter önkormányzati képviselő, a művelődési ház és könyvtár vezetője. A zsűri több szempont, de főként a töltelék ízletessége alapján értékelte a leadott mintákat. Az aranyérem Mezőkomárom különítményének dukált, ezüstérmes lett Szabadhídvég gárdája (Kissné Pölöskei Anita vezényletével), bronzérmes Mezőszentgyörgy csapata (Bakó Attila vezetésével). 

 

Fánksütők nevezését is várták, idén hat szorgos jelentkező adta le szebbnél szebb és finomabbnál finomabb alkotását. Az ítészek a legjobbnak Tokics Katalin sós, töltött fánkját ítélték, második helyen végzett Orbán Mária, a harmadikon Kovács Károlyné. A gyerekeket népi játszótér és kézműves foglalkozás várta, a felnőtteket zenés- táncos mulatság, melyen a talpalávalót a Boldog Band húzta. Aki megéhezett, megszomjazott, bőséggel talált kedvére való kolbászt, fánkot és lángost, nem is beszélve a zamatos itókákról. Régi idők hangulatát idézte a disznóvágás- kiállítás, amelyen egykor használatos eszközöket, egykor készült fotográfiákat tekinthettek meg az érdeklődők. Nagy sikernek örvendett az idén újfent Madarász Szilárd disznóól makettje. Jó hangulatban telt a családi, baráti fesztivál, s a napot kiszebábégetéssel zárták a népek. A szentgyörgyiek abban bíznak, hogy lassan itt lesz már az igazi tavasz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában