Frissen Fejérből

2022.03.23. 08:00

Teljesen új református intézmény épül Móron (videó)

Letették kedden délután az új, már épülő református óvoda és minibölcsőde alapkövét az intézmény udvarán. Az eseményen Soltész Miklós államtitkár is felszólalt.

Palocsai Jenő

Forrás: Hrubos Zsolt

A tüzes borairól is híres északi iparvárosban régóta erős és összetartó református közösség él és tevékenykedik. Ez jórészt Ábrahám Jánosnak is köszönhető, aki a település protestáns, második világháború utáni hitéletének kiemelkedő alakja volt. Nem véletlen, hogy a most épülő református óvoda és minibölcsőde az ő nevét kapta. Az ünnepélyes alapkőletételen megjelent a névadó unokája és dédunokája is.

A 615 millió forintos beruházás már most jó ütemben halad, a patak partján álló telken már magasodnak a ház és a kerítés falai is. Maga az épület mintegy 560 négyzetméter, melyben két óvodai és egy bölcsődei foglalkoztató lesz, a hozzátartozó öltözőkkel, mosdókkal. De helyet kap egy 60 négyzetméteres tornaszoba és egy 28 négyzetméteres, többfunkciós helyiség is. Az óvodai foglalkozásokhoz külön só- és logopédiai szoba is tartozik majd, emellett a dolgozók rendelkezésére állnak majd az irodák, öltözők, valamint egy tárgyaló és melegítőkonyha is. A beépítendő, korszerű hőszivattyú előállítja majd a megfelelő hőmérsékletet, a hozzá tartozó plafon- és mennyezetfűtéssel. A csoportszobákhoz részben árnyékolt teraszok is tartoznak és az udvaron teljesen felszerelt óvodai és bölcsődei játszótér is készül, külső mellékhelyiséggel. Ha minden a tervek szerint halad, a beruházás záróakkordja még idén ősszel, november 23-án lesz.

Az eseményen Fenyves Péter polgármester arra buzdította a város fiatal közösségét, hogy töltse meg élettel, gyermekkel az új intézményt.

Törő Gábor országgyűlési képviselő beszédében emlékeztetett: -Egy kivételével a város valamennyi iskolája fel lett újítva az elmúlt időszakban, így az egyházi fenntartásúak is, melyek bizonyítják, hogy talán még az államnál is jobb fenntartói az intézményeknek. A politikus hozzátette, hogy az óvoda, a bölcsőde és a közösségépítésben is az a fontos, hogy mindig alulról, az alapoknál kell kezdeni a munkát.

 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta: -Az elmúlt 12 évben soha nem látott családtámogatási rendszer alakult ki. Sok olyan döntés hoztunk, ami elősegítette a bölcsődék és az óvodák építését, felújítását. Ezek között számos olyan intézmény van, melyet a magyar történelmi egyházak, vagyis a katolikus, a református és az evangélikus egyház üzemeltet.

Az imák, a zsoltárok és a beszédek után elhelyezték az alapkő gyanánt előkészített időkapszulát, egyfajta erkölcsi alapot képezve a jelennek és különleges üzenetet hagyva az utókor számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában