Királyok és szentek

2022.03.16. 17:43

Sajtóbejárást tartottak a Rendházban (videó)

Jutányos jegyárak, a nyitónapon teljes ingyenesség várja a már elöljáróban is korszakosnak nevezett Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás látogatóit a megújult Rendházban

Majer Tamás

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A Szent István Király Múzeum főépületében vagyunk, ami a pincétől a padlásig megújult és fantasztikus kiállítóterekkel várja a látogatókat. A régi épület kiállítótermei két szinten fogadják be az Árpádok művét bemutató kiállítást, ami, azt hiszem, hogy történelmi jelentőségű, korszakos kiállítás lesz – fogalmazott Vargha Tamás országgyűlési képviselő a Rendház néven is ismert, több mint 5 milliárd forint állami forrásból megújult és kibővült Fő utcai épület, illetve a készülő tárlat szerdai sajtóbejárásán. 

 

– Az épület rendháznak épült, még a jezsuiták építették. A szerzeteseknek nem volt szükségük széles bejáratra, a múzeumnak viszont igen, ezért a volt gazdasági udvar helyén felépült egy hipermodern, üveg és fém fogadócsarnok – folytatta. – Olyan biztonsági eszközrendszerrel szereltük föl a múzeumot, amely a következő években, évtizedekben gyakorlatilag a világ bármely gyűjteményét képes befogadni; ami ezekben a terekben elfér. Bízom benne, hogy a következő évtizedekben újabb káprázatos hazai és nemzetközi kiállításokat fogadhat a múzeum – mondta Cser-Palkovics András polgármester. 

 

A Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás március 18-án, pénteken 14 órakor nyílik. A Nemzeti Múzeum, a Magyarságkutató Intézet és a Szent István Király Múzeum közös tárlata június 15-ig várja a közönséget. – Az első nap éjfélig lesz látogatható a kiállítás, ingyenesen. Azt követően pedig mindennap nyitva lesz, reggel 8-tól este 8-ig. Nagyon olcsók lesznek a jegyek. Kifejezetten az a cél, hogy minél többen megnézzék ezt a csodálatos tárlatot – tette hozzá a városvezető. – El fog készülni minden péntekre, azért dolgozunk az utolsó pillanatokban is, mert számos tárgy, főleg az értékesebbek, az utolsó pillanatokban, a kész termekbe kell megérkezzenek. Az utolsó 48 óra minden nemzetközi kiállításnál ilyen: nem alvós – fogalmazott Makoldi Miklós, a kiállítás kurátora. 

Elmondta, szinte minden ígért és várt tárgy megérkezett Székesfehérvárra, komolyabb kivételt csak az orosz Ermitázsból kölcsönbe kért tárgyi emlékek jelentenek. Ezek az orosz–ukrán háború miatt nem érkezhettek meg. Szent István kardja Prágából érkezett. – Ez az egyik vezérleletünk, hiszen korban is, minőségben is valóban Szent Istvánhoz köthető. Egyike azon tárgyaknak, amelyek az Árpád-ház nemzetközi kapcsolatai által külföldre kerültek, és így maradtak meg az utókornak – mondta a kurátor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában