Frissen Fejérből

2022.03.10. 07:00

Hivatalosan is megnyitotta a KEMPP a szezont

Hagyományos évadnyitója alkalmából ismét Fehérvárról indultak az emlékfutás résztvevői a rendezvényre.

S. Töttő Rita

A baracskai „Éppen dalban” Férfikórus dalcsokrát is hallhatták az eseményen részt vevők

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szerdán délelőtt a pákozdi Katonai Emlékparkban fogadták a székesfehérvári Halesz parkból induló X. történelmi emlékfutás résztvevőit azon apropóból, hogy hivatalosan is megnyílt az emlékpark 13. évada. Görög István, a Katonai Emlékpark Kft. ügyvezetője visszaemlékezett a kezdetekre és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak a park létrejöttéhez és ahhoz, hogy az nemzeti emlékhellyé válhasson. Majd e szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket: mára egy három és fél évszakos létesítménnyé vált a park, ami alkalmas arra, hogy februártól november közepéig folyamatosan fogadja a vendégeit. Feladata - mint nemzeti emlékhely, a Nemzeti Örökség Intézete szövetségese -, hitelesen közvetíteni eleink üzenetét és élményszerűen teljesíteni közhasznú ifjúság-nevelő munkáját. Majd kitért a Magyar Honvédség közelgő 175. évfordulójára, s reményét fejezte ki, hogy ezt közösen ünnepelhetjük meg.

 

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő hozzátette: ez az emlékhely különleges és egyedülálló létesítmény hazánkban. - Egyszerre idézi fel a múltat, az 1848. szeptember 29-i Pákozd-Pátka-Sukoró községek által határolt háromszögben folyt csatát és e sorsdöntő csata emlékét felelevenítve szól a jelenhez is, örök emléket állítva a magyar honvédeknek, és bemutatva a 174 évvel ezelőtt éppen itt megszületett magyar honvédség történetét és fejlődését.

 

Oláh László, a KEMPP szakmai igazgatója felolvasta Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntőlevelét, melyben elhangzott: "A Magyar Honvédség számára kiemelkedő fontosságú a társadalmi támogatottság, a hazánk védelme érdekében tett erőfeszítéseink széleskörű bemutatása. Ebben is meghatározó együttműködőnk a Katonai Emlékpark, ahol magas színvonalú lehetőséget alakítottak ki az esküjéhez hű katona önfeláldozó tevékenységének bemutatására, sokrétű katonai tevékenységünk megismertetésére."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában