Mécsest is gyújtottak

2022.03.09. 17:00

Hadisírokat gondoztak a diákok Velencén az 1848–49-es forradalomra történő emlékezés jegyében

Országos akció keretében 2. világháborús katonai sírokat és környezetüket tették rendbe Velencén az Árpád szakképző iskola honvéd kadét diákjai, akik március 15-re emlékezve mécsest is gyújtottak.

Borsányi Beáta

Kiss Attila, Németh Andor és Gerhard Ákos a kopjafánál

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A sírgondozásra történő felhívást az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra történő emlékezés jegyében tették közzé. A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Hadkiegészítő és Toborzó Központjának választása a velencei temető szélén található kegyeleti helyre esett. Itt ismeretlen magyar, mellettük egy másik közös sírban német háborús katonák alusszák örök álmukat. Előbbiek 1944 decemberében estek el.

 

A Magyar Honvédség alapvetően a magyar katonák sírjáért felel, így Velencén is az ő nyughelyük rendbetételére koncentráltak a fiatalok, akik kivágták a sírra nőtt bokrokat, virágokat ültettek, lefestették a kegyhelyen álló kopjafát is.

 

A munka végén Gerhard Ákos, Velence polgármestere, Kiss Attila alezredes, a 6. MH Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 17. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka és Németh Andor alezredes, a fehérvári alakulat parancsnoka, nemzeti színű szalagot kötött a kopjafára, majd a diákokkal közösen mécseseket gyújtottak az 1948– 49-es, valamint a háborúkban elesett hősök tiszteletére.

 

Németh Andor alezredes lapunk kérdésére elmondta, ahogy az egész országban, úgy Székesfehérváron is folyik a kadétprogram szervezése. Az Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban már elindult az első kadétosztály is, a Hunyadi Mátyás Technikumban pedig szakkör formájában vehetnek részt a diákok a kadétképzésben. Hozzátette, a szakképzési centrumon keresztül a jövőben több iskolával is felveszik majd a kapcsolatot, így érdeklődés esetén más intézmények is bekapcsolódhatnak a kadétprogramba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában